Pentru ca il gasim in diferite culori in natura, fructul de cactus mai este numit si fructul dragonului, fiind un fruct foarte populat in America centrala, dar si in unele zone din Asia. Multumita lanturilor de supermarket-uri, fructele exotice ajung astazi cu usurinta si pe piata romaneasca, devenind accesibile oricui.

Exista trei tipuri de fructe pe care le consumam: fructul de cactus cu coaja rosie si pulpa rosie, care este considerat si cel mai gustos, fructul de cactus cu coaja rosie si pulpa alba si fructul de cactus cu coaja alba si pulpa alba.

Fructele de cactus: continut nutritional

Aceste fructe sunt bogate in antioxidanti, in substante care mentin hidratarea, in enzime, dar si in vitamine si minerale.

Dintre vitamine, fructele de cactus sunt bogate in vitamia A, in vitamine din complexul B, vitamina C, betacaroten (in special fructele de cactus cu pulpa rosie), vitamina E. Fructele de cactus mai contin zinc, seleniu, fier, calciu, magneziu etc.

Fructul de cactus mai contine fibre, fitoalbumine care contribuie la prevenirea formarii celulelor canceroase, dar si licopen, un puternic antioxidant ce previne bolile de inima.

Fructele de cactus: beneficii pentru sanatate Utile in diabet

In Taiwan bolnavii de diabet consuma fructe de cactus in locul orezului, aceste fructe avand un indice glicemic scazut si o cantitate insemnata de fibre. Pentru metabolizarea lor, organismul consuma mai multa energie decat furnizeaza fructele in sine, astfel ca fructele de cactus pot fi considerate fructe cu calorii negative.

Fructele de cactus ajuta in slabire

Fiind considerate fructe cu calorii negative si fiind bogate in fibre si antioxidanti, fructele de cactus sunt recomandate in curele de slabire, dar si in regimul diabeticilor sau celor cu boli cardiovasculare care au nevoie sa scada in greutate.

Fructele de cactus previn bolile cardiovasculare

Consumul acestor fructe previne aparitia bolilor cardiovasculare si a complicatiilor acestora, printre care enumeram: ateroscleroza, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, hipertensiune arteriala, boli de inima etc. fructele de cactus contin o cantitate insemnata de magneziu si antioxidanti, fiind de un real ajutor in protectia vaselor si inimii.

Fructele de cactus indicate in digestie

Pectinele si mucilagiile continute protejeaza si curata intestinele, iar substantele emoliente si acizii grasi calmeaza mucoasele digestive. Fructele de cactus previn de asemenea constipatia si balonarea, ameliorand tranzitul intestinal.

Fructele de cactus cresc imunitatea si protejeaza impotriva cancerului

Bogate in licopen, dar si alti antioxidanti, fructele de cactus previn dezvoltarea celulelor tumorale, prevenind aparitia cancerelor. Continand fibre, fructele de cactus sunt de asemenea recomandate in preventia cancerului de colon sau colorectal.

Imunitatea este sustinuta prin vitaminele si mineralele pe care fructele de cactus le contin, in special vitamina C. Consumate in mod regulat, aceste fructe va pot pazi de afectiunile de sezon si raceala.

Fructele de cactus protejeaza pancreasul si previn aparitia diabetului, continand glucide cu absorbtie lenta, ceea ce asigura si o secretie gradata a insulinei de catre pancreas. Astfel ca pancreasul nu este "biciut" asa cum se intampla in consumul dulciurilor.

Fructele de cactus se gasesc in magazine si pot fi consumate ca atare, dupa ce sunt curatate de coaja.

ATENTIE: coaja acestor fructe contine tepi, asadar este indicat sa le curatati cu prudenta.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: