Mai putini stim insa ca anumite alimente sau bauturi pot declansa durerile de cap la persoanele sensibile. Va invitam sa descoperiti cele mai consumate alimente care pot declansa durerea de cap, conform studiilor.

Alimente care provoaca dureri de cap

Cafeaua

Cafeaua este un puternic tonic al sistemului nervos, insa totodata ne poate da peste cap bioritmul organelor daca este consumata la orice ora din zi.

Medicina alternativa: 7 metode de a scapa de durerile de cap fara pastile

Se pare ca actiunile cafelei sunt strans legate de cele ale cortizolului, supranumit si “hormonul de stres”, de aceea cafeaua ar trebui bauta numai intre anumite ore si nu este indicat sa consumati mai mult de doua cesti de cafea pe zi.

Orele recomandate pentru a bea cafea:

ora ideala sa bei cafea

Carnea procesata

Alimentele care contin carne procesata, precum carnatii, hamburgerii, cremvustii, salamul, parizerul, mezelurile si sunca pot contine nitriti, substante care declanseaza durerile de cap. Este indicat sa le consumati mai rar, alegand gratarul sau carnea fiarta ori preparata la cuptor.

Vinul poate declansa dureri de cap

Ei bine nu ne referim la durerile datorate mahmurelii, ci la un consum ocazional al vinului, cum ar fi un pahar intr-o seara oarecare. Multe sortimente de vin din comert contin nitriti, substante care, dupa cum ati aflat mai sus, declanseaza durerile de cap, conform studiilor de specialitate.

Alimente care provoaca durerile de cap: branza veche

Mai multe observatii medicale fac referire la implicarea consumului de branza invechita in declansarea crizelor de migrena. Incriminata pare sa fie tiramina, o substanta care actioneaza direct pe vasele de sange si poate declansa o criza de migrena.

Bearea si sucurile concentrate

Se pare ca atat berea, cat si sucurile de fructe obtinute din concentrat (cititi eticheta) au efecte diuretice, ceea ce duce la deshidratarea organismului. Specialistii avertizeaza ca deshidratarea este una din cauzele principale ale aparitiei durerilor de cap.

Glutamatul de sodiu

Glutamatul de sodiu este o substanta intalnita in foarte multe produse din comert, de la condimentele la plic pana la supe instant, conserve, drojdie, gelatina, creme, bulion si preparate din soia etc. Glutamatul de sodiu poate activa excesiv unele functii neuronale, putand duce la aparitia migrenelor la persoanele sensible. Este indicat sa cititi eticheta produselor pe care le achitionati si sa verificati daca contin glutamat de sodiu.

Nucile, alunele, caju si arahide

Fructele oleaginoase ca nuci, caju, arahide, alune pot declansa migrene la 24-48 de ore de la consumul acestora. Se pare ca aceste fructe oleagionoase declanseaza o serie de reactii alergice incrucisate ce pot duce la tulburari ale functiilor sistemului nervos.

Pentru a identifica alimentele care va pot provoca dureri de cap sau chiar migrene, este indicat sa purtati in buzunar un carnetel cu rol de jurnal in care notati ceea ce mancati, ce beti si eventual momentele cand apar durerile de cap si caracterul acestora (cat dureaza, daca asociaza ameteala sau dureri de ochi, ora la care apar, ora la care dispar sau medicamentele care le amelioreaza).

Daca durerile de cap sunt frecvente, este indicat sa apelati la medic pentru investigatii suplimentare.

Sursa: Shutterstock.com

Durerile de cap: afectiune minora sau motiv de ingrijorare?
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: