Scaderea imunitatii se traduce printr-o stare precara de sanatate, cand capacitatea rganismului nostru de aparare in fata bolilor scade. Astfel ca ne imbolnavim mai des, racelile de sezon nu ne dau pace, iar starea de oboseala se instaleaza treptat.
Factori care ajuta la intarirea sistemului imunitaIata cativa factori importanti care participa la mentinerea functionarii optime a sistemului nostru imunitar:
-
Kudika
Alimente de care să ne ferim atunci când ținem post. Află care sunt...
-
Kudika
Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele...
-
Alexandra Chivu
Dieta epigenetică, un stil de viață dincolo de calorii. Ce...
-
Kudika
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10...
-
Alexandra Chivu
Meniu pentru o viață sănătoasă: Descoperă cele mai bune alegeri...
-
Kudika
Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al ISTT,...
-
Iulia Maftei (Dibu)
Interviu cu Dr. Diana Mihai, medic primar Obstetrică-Ginecologie :...
-
Kudika
27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în...
-
Alexandra Chivu
Strălucind în maternitate - ghid pentru viitoarele mămici: cum își...
Va propunem sa descperiti in acest articol cateva dintre alimentele de sezon care va ajuta sa va mentineti imunitatea crescuta.
Citricele, dar si fructele uscate sau confiate pot fi consumate zilnic in sezonul rece pentru mentinerea imunitatii. Va recomandam: lamaile, portocalele, kiwi, grapefruit-ul, rodiile. Daca inca se mai gasesc, merele de toamna sunt de asemenea recomandate in dieta noastra de zi cu zi, dar si alte fructe de toamna.
Printre alte fructe care sunt recomandate pentru intarirea sistemului imunitar se numara si strugurii, in special strugurii negri, bogati in resveratrol – cel mai puternic antioxidant din natura.
Muraturile intaresc imunitateaToate muraturile obtinute prin fermentare in saramura, cum ar fi gogonelele, castravetii, gogosarii, radacinoasele, conopida, sfecla murata, varza murata si asa mai departe – sunt considerate alimente probiotice si participa activ la mentinerea imunitatii sistemului digestiv. De semenea, prin continutul de vitamine (in special vitamina C si vitamine din complexul B), muraturile ajuta la cresterea generala a imunitatii.
MiereaPentru persoanele care nu sufera de diabet sau nu au ales un regim alimentar exclusiv vegan, mierea reprezinta o buna arma de lupta importiva infectiilor, atat in sezonul rece, cat si in cel cald. Mierea poate fi consumata cu moderatie atat in scopuri preventive, cat si curative. De exemplu, pentru tratarea durerilor in gat puteti bea ceaiuri calde cu miere si lamaie, pentru tratarea ranilor usoare si fara risc de infectare puteti folosi mierea sau chiar pentru infrumusetare, in mastile pentru ten sau pentru par.
Desigur, vinul fiert reprezinta un mijloc alimentar de preventie sau chiar tratament pentru adultii care nu au contraindicatie in a consuma alcool, care nu sufera de hipertensiune arteriala sau boala cardiaca, afectiuni neurologice, boli de ficat sau de rinichi.
Vinul este astazi considerat un aliment si consumat cu moderatie poate face minuni pentru sanatate. Recomandat pentru intarirea sistemului imunitar este cu precadere vinul rosu, cel foarte inchis la culoare, bogat in resveratrol (un antioxidant care mentine si sanatatea inimii).
Alimentele verzi sustin imunitateaIn aceasta categorie includem cruciferele (varza, broccoli), dar si verdeturile. Iarna nu intotdeauna gasim verdeata BIO, insa ne putem face provizii de zarzavat uscat lent, la temperatura camerei. Zarzavatul poate fi consumat atat in mancarurile de sezon, cat si ca infuzie. De exemplu ceaiul de cimbru face minuni pentru imunitate, la fel si cel de busuioc.
Dincolo de alimentatie si stil de viata sanatos, nu uitati ca o gandire pozitiva poate fi ingredientul cheie al sanatatii noastre.
Multa sanatate!
Spune-ti parerea!