Setari Cookie-uri

Totul despre osteoporoza boala care se previne din tinerete

Osteoporoza este o boala care pandeste pe oricine, femeie sau barbat, putand exista osteopenie (sau masa redusa de os) chiar si la persoane tinere. Aportul insuficient de calciu, fosfor precum si carenta de vitamina D determina o demineralizare osoasa, ceea ce duce la fragilitatea oaselor si in final la osteoporoza sau altfel spus oase poroase.

Semnele si simptomele osteoporozei

Semnele si simptomele osteoporozei

Osteoporoza este asimptomatica in primii ani de evolutie si din pacate atunci cand apar fracturile sau tasarile vertebrale si durerile stadiul de evolutie este un pic avansat. Tocmai pentru ca debuteaza si evolueaza cativa ani asimptomatic osteoporoza este considerata o afectiune silentioasa.

Unul dintre primele semne care apar poate fi reprezentat de reducerea inaltimii, asociind si curbarea spatelui, a coloanei.

Durerile pot fi iarasi un semn. Tasarea vertebrelor determina dureri mari de spate, iar daca se produc in zona mijlocului apasa pe nervii paravertebrali care merg in bazin si picioare, determinand dureri si la acest nivel, precum si amortirea picioarelor, spasme musculare (carcei) sau dureri in picioare.

Atunci cand osteoporoza este avansata, apar fracturi chiar la eforturi minime, la nivelul pumnului, bratelor, picioarelor, coloanei sau oaselor soldului.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Octombrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.