Setari Cookie-uri

7 boli la care femeile sunt vulnerabile

Poate la o prima vedere titlul va starneste o simpla curiozitate, insa din pacate unele boli care afecteaza femeile si nu sunt rare, ci din contra, ocupa topurile in randul bolilor care dau cea mai mare mortalitate in randul femeilor, ar putea fi prevenite sau macar depistate intr-un stadiu precoce astfel incat sa mai existe sansa de vindecare sau macar stopare a evolutiei. Cu siguranta ati tot auzit de aceste afectiuni, insa cat de constiente sunteti de prezenta lor intre noi? Uitati-va la femeile din jurul vostru, opriti-va putin si priviti in jur, si ganditi-va ca dintre ele, in Romania, mor zilnic 5 afectate de cancer de col uterin. Este un numar trist si ingrijorator de mare. Si de-ar fi aceasta singura patologie care ne pandeste... Oare cunoasteti care sunt riscurile acestestor boli care ne afecteaza in special pe noi, femeile, si cum le-am putea preveni? Cu cat suntem mai constiente de prezenta lor, cu atat vom sti sa ne aparam mai bine. Vreau sa amintim in acest articol bolile care afecteaza cel mai mult femeile si sa abordam punctele cheie in preventia sau depistarea precoce a acestora.

Cancerul la san

Cancerul la san reprezinta principala cauza de mortalitate prin cancer in randul femeilor, la fiecare 3 minute o femeie este diagnosticata cu cancer la san. Modalitatatile de prevenire sau depistare precoce a cancerului la san constau in autoexaminarea saptamanala a sanilor in fata oglinzii, precum si ecografia anuala pentru femeile sub 45-50 de ani si mamografia pentru femeile de peste 50 de ani (americanii considera limita de varsta pentru ecografie ca fiind 45 de ani, europenii incep sreeaningul prin mamografie de la 50 de ani).

Factorii de risc si cauzele care duc la aparitia cancerelor la san sunt multiple, cum ar fi: alimentatia, expunerea la radiatii de orice fel (inclusiv solar), strangerea sanilor (adesea in cadrul actelor sexuale, cand doare), loviturile la sani, infectiile mamare, alte cancere care pot metastaza in san, factorul genetic etc. Nu uitati, depistat precoce, cancerul mamar poate fi vindecat!

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Octombrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.