anarii pot fi gsii oriunde in lume, mai ales in zonele cu umiditate puternic. In cadrul speciei, se face o difereniere de roluri intre masculi i femele. In timp ce masculii se mulumesc s se hrneasc i s se odihneasc, femelele au nevoie de sange pentru a-i procura proteinele indispensabile pentru maturizarea aparatului reproductiv i pentru producerea de ou. Femelele sunt dotate cu un sistem senzorial complex pentru detectarea “donatorului de sange” care orienteaz insecta prin perceperea unor factori stimulatori. Femelele sunt atrase in special de cldur, de umiditate, de culori i de parfumuri intense.

Indat ce obiectivul este fixat, anarul femel se aeaz pe piele i ineap folosindu-se de o tromp dotat cu mici diniori prin care suge sangele. Ineptura nu ajunge la terminaiile nervoase i astfel persoana nu ii d seama c este inepat de anar i nu simte durerea. Dup ce se hrnete cu sange, femela anar depune ou pentru a relua un nou ciclu de via. Prin ineptura femelelor pot fi transmise multe boli infecioase, unele deosebit de grave, cum ar fi malaria, febra galben, denga i diferite forme de encefalite.

anarii se inmulesc in mlatini, lacuri sau oriunde exist ap stttoare. Pentru a minimiza expunerea la inepturile de anari e bine s schimbm periodic apa din recipiente, s avem grij ca iarba dimprejur s fie bine tiat pentru c de obicei acolo le place acestora s stea. De asemenea, e bine s alegem locuri pentru a petrece timpul in aer liber care s beneficieze de o uoar briz, pentru c anarii nu pot zbura cand bate vantul. Este indicat s purtm haine deschise la culoare deoarece anarii sunt atrai de culorile inchise i s nu folosim produse de ingrijire cu un miros foarte pronunat.

Riscurile la care ne expunem atunci cand nu ne protejm impotriva anarilor

Inepturi suprtoare

Inepturile de anari provoac aproape intotdeauna o reacie de aprare din partea organismului care se manifest prin inroirea pielii i formarea unei umflturi iritante. In cazuri speciale, se produc leziuni i infecii cauzate de infectarea prin scrpinare, sau chiar febr.

Copiii - intele cele mai uoare

Copiii sunt inte ideale pentru anari: au pielea subire, vasele sanguine superficiale, uor de ptruns, i un somn adanc. Copilul nu suport mancrimea, aa c se va scrpina mai mult decat un adult, cauzandu-i mici rni care favorizeaz infectarea cu bacteriile aflate in mod normal pe piele.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: