Setari Cookie-uri

Barbatii si promovarea sanatatii materne

Nicio femeie nu trebuie sa moara pentru ca da viata.

Nicio femeie nu trebuie s moar pentru c d via. Realitatea este ins c, in fiecare minut, o femeie moare din cauza sarcinii sau a naterii, ceea ce face ca in fiecare an s piar mai mult de jumtate de milion de femei, iar un milion de copii s rman orfani. Acesta este doar varful aisbergului. Pentru fiecare femeie care moare, alte 20-30 supravieuiesc naterii, dar rman cu sechele pe tot restul vieii.

UNFPA, Fondul ONU pentru Populaie, reamintete, cu ocazia Zilei Mondiale a Populaiei, importana parteneriatului in cuplu i a sprijinului brbailor pentru a avea mame i copii sntoi. Brbaii au un rol fundamental in susinerea drepturilor femeii, inclusiv dreptul la sntatea reproducerii.

In Romania, mortalitatea matern a sczut constant in ultimii ani, de la 626 decese materne in 1989 la 34 in 2006 (care corespunde unei rate a mortalitii materne de 15 decese materne/100.000 nscui vii). Cu toate acestea, comparativ cu rile din Uniunea European, rata mortalitii materne este mult mai ridicat, rile membre UE inregistrand in 2006 o rat a mortalitii materne de 6,66 decese materne/100.000 nscui vii.

Mortalitatea matern este unul dintre indicatorii care arat gradul de dezvoltare a unei ri. El ilustreaz statutul femeilor, accesul lor la asisten medical i competena sistemului medical de a rspunde fiecrui caz in parte.

In Romania, pentru a micora riscurile maternitii, Ministerul Sntii Publice, cu sprijinul Fondului ONU pentru Populaie i al Organizaiei Mondiale a Sntii, a demarat un proces de imbuntire a analizei cazurilor de mortalitate matern i a complicaiilor sarcinii. Fiecare deces matern sau caz de complicaii cu risc vital are o poveste a sa din care pot fi trase concluzii pentru evitarea unor astfel de cazuri. Analiza profesional a cazurilor de deces matern rspunde la intrebri cum ar fi: 'De ce mor femeile in timpul sarcinii i la natere?', 'Ce se poate face pentru a preveni decesul matern?', 'Ce poate fi imbuntit in asistena medical in timpul sarcinii, naterii i luziei?'. Ea reprezint unul dintre mecanismele importante prin care se poate realiza imbuntirea calitii asistenei medicale in timpul sarcinii, naterii i luziei, i prin aceasta, scderea in timp a mortalitii materne.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.