Ce ar trebui sa stii despre grupa sangvina si Rh

Care este grupa noastra sangvina? Ce inseamna Rh pozitiv si Rh negativ? Cum ne afecteaza viata? Aceste notiuni sunt foarte importante pentru orice persoana si trebuie stiute deoarece cunoasterea lor pote salva vieti.

Care este grupa noastra sangvina? Ce inseamna Rh pozitiv si Rh negativ? Cum ne afecteaza viata? Aceste notiuni sunt foarte importante pentru orice persoana si trebuie stiute deoarece cunoasterea lor pote salva vieti.

Omul prezinta in sange mai multe tipuri de celule. Intre acestea un rol foarte important il joaca hematiile fiindca ele nu numai ca transporta oxigenul si dioxidul de carbon in corp, dar au pe suprafata lor anumite componente care definesc ceea ce numim grupa sangvina, dar si Rh-ul.

Grupa sangvina - Sistemul A0B

Transfuziile sangvine sunt posibile numai intre indivizii aceleiasi specii. La aceasta concluzie a ajuns Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dupa o incercare nereusita de a transfuziona sange de oaie la om. A mai durat aproximativ 300 de ani pana cand medicii au descoperit ca nici la om transfuzia nu se poate face oricum: mai exact, nu se pot realiza schimburi de sange decat intre persoane care au aceeasi grupa de sange.

Exista 4 grupe sangvine: A, B, 0, AB. Acestea se definesc in functie de prezenta si absenta unor structuri pe suprafata hematiilor, celulele din sange despre care scriam mai sus. Astfel se explica regulile transfuziilor care, nerespectate pot duce la moarte de cele mai multe ori:

Citește și:
  • grupa AB - poate primi de la toate celelalte grupe, insa nu poate dona decat celor AB. Din acest motiv sunt numiti “primitori universali”
  • grupa 0 - este “donator universal” fiindca poate dona tuturor grupelor, insa poate primi numai de la cei din grupa lor
  • grupa A - poate dona grupelor A si Ab si poate primi de la grupa A sau de la 0.
  • Grupa B - poate dona grupelor B si Ab si poate primi de la B si 0.

Rh pozitiv, Rh negativ

Rh-ul a fost descoperit mai tarziu decat grupele sangvine si a fost denumit astfel dupa numele unei specii de maimute (Macacus Rhesus) fiindca reprezentantii acestei specii au sangele foarte asemanator cu al omului. Rh este o structura prezenta pe suprafata hematiilor. Majoritatea oamenilor din populatie (84%) au prezenta pe hematii aceasta structura si sunt numiti Rh pozitivi. Restul de 16% nu o au, deci sunt Rh negativi.

Citește și:

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri