Setari Cookie-uri

Anticonceptionalele iti pot afecta ficatul!

Contraceptivele orale sau "pilula" reprezinta o metoda contraceptiva frecvent folosita deoarece au o eficienta de aproape 100%, sunt usor de administrat iar in afara efectului contraceptiv, ele ajuta la reglarea ciclului menstrual, reducerea sangerarii in timpul ciclului, disparitia durerilor menstruale si la tratamentul chistelor ovariene functionale.

Contraceptivele orale sau “pilula” reprezinta o metoda contraceptiva frecvent folosita deoarece au o eficienta de aproape 100%, sunt usor de administrat iar in afara efectului contraceptiv, ele ajuta la reglarea ciclului menstrual, reducerea sangerarii in timpul ciclului, disparitia durerilor menstruale si la tratamentul chistelor ovariene functionale.

Contraceptivele isi manifesta efectele printr-un mecanism hormonal. Pilula descarca in organism hormoni sexuali feminini, estrogen si progesteron, care impiedica ovulatia si in acest fel nu mai are loc fecundarea cu formarea zigotului (celula ou). Exista si contraceptive monohormonale ce elibereaza umai estrogen care creste vacozitatea mucusuli colului uterin, oprind inaintarea spermatozoizilor. Dincolo de beneficiu de a te proteja de o sarcina nedorita, anticonceptionalele orale au si un “revers al medaliei” prin efecte nedorite de lunga durata ce pot pune in pericol viata.

Contraceptivele orale sunt implicate in dezvoltarea unei tumori benigne a ficatului, numita adenom hepatic.

Inca din 1973 au fost raportale numeroase cazuri in care contraceptivele orale au fost implicate in dezvoltarea diferitelor tumori hepatice, insa doar adenomul hepatic a fost asociat in mod cert cu utilizarea contraceptiei orale. Cresterea spectaculoasa a incidentei unei tumori care inainte de utilizarea contraceptivelor orale era foarte redusa, a determinat asocierea utilizarii pilulei cu adenomul hepatic.
Majoritatea cazurilor raportate de-a lungul timpului au fost ale unor femei tinere, cu media de varsta de 34 ani, sanatoase, fara fi suferit inainte de alta boala a ficatului si care luau de cel putin 5 ani contraceptive orale.

In Statele Unite, incidenta acestei tumori este de 4 la 100000 de femei care folosesc aceasta metoda contraceptiva, in timp ce in randul femeilor care nu au utilizat anticonceptionale orale, sau care le-au folosit mai putin de 2 ani, incidenta este de 1 caz la 100000.

Adenomul hepatic este, dupa cum am spus mai sus, o tumora benigna si nu cancer. Este cel mai des asimptomatica, foarte rar si in cazul in care atinge dimensiuni crescute poate produce durere sau jena in partea dreapta a abdomenului.

Pericolul este dat de posibilitatea de rupere a tumorii, urmata de hemoragie severa, in cazul in care exista un traumatism. Discutia se indreapta si asupra posibilitatii de transformare intr-o tumora maligna (cancer). Cu toate acestea, dovezile stiintifice indica faptul ca aceasta probabilitate, ca un adenom hepatic sa devina cancer, este extrem de mica si presupune folosirea pilulei cel putin 8 -10 ani.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.