Bolile cu transmitere sexuala sunt foarte periculoase, mai ales ca purtatorii sunt greu de depistat. De aceea se recomanda ca macar primele contacte sexuale cu o persoana sa fie protejate prin prezervativ. Cei mai expusi la aceste boli sunt tinerii, adesea acestia fiind insuficient informati despre cum sa-si mentina sanatatea si igiena genitala.

Hepatita B
Hepatita B este o boala grava cauzata de infectia cu virusul hepatitic B. Aceasta afecteaza ficatul si poate duce, in final, la ciroza hepatica sau chiar carcinom hepatic (cancer hepatic).
Transmiterea se poate face prin sange infectat, sexual si materno-fetal (de la mama la fat).
Transmiterea este posibila in toate tipurile de sex - oral, anal, vaginal cu un partener infectat cu virus hepatic B, prin folosirea in comun a seringilor pentru injectarea drogurilor, folosirea instrumentelor chirurgicale nesterilizate, transfuzii de sange etc . Daca femeia insarcinata este infectata ea poate transmite fatului infectia. Primele simptome sunt asemanatoare gripei, cu deterioararea starii generale, stare usor febrila, obioseala, dureri articulare, apoi in evolutie apare stadiul icteric, ascita, pierderea in greutate, oboseala cronica, ciroza... deces. Aproximativ 25% din populatie prezinta o rezistenta genetica la acest virus, eliminandu-l spontan dupa infectare, insa restul sunt nefericitii care trebyuie sa suporte evolutia si consecintele bolii cronice. VHB (virusul hepatitic B)are o rata de inmultire asemanatoare cu a HIV-ului si este de 100 de ori mai contagios decat HIV-ul.