Setari Cookie-uri

6 boli cu transmitere sexuala de care ar trebui sa stii!

Bolile cu transmitere sexuala sunt foarte periculoase, mai ales ca purtatorii sunt greu de depistat. De aceea se recomanda ca macar primele contacte sexuale cu o persoana sa fie protejate prin prezervativ. Cei mai expusi la aceste boli sunt tinerii, adesea acestia fiind insuficient informati despre cum sa-si mentina sanatatea si igiena genitala.

Hepatita B
Hepatita B este o boala grava cauzata de infectia cu virusul hepatitic B. Aceasta afecteaza ficatul si poate duce, in final, la ciroza hepatica sau chiar carcinom hepatic (cancer hepatic).

Transmiterea se poate face prin sange infectat, sexual si materno-fetal (de la mama la fat).

Hepatita de tip B este extrem de contagioasa, iar virusul hepatic de tip B este extrem de rezistent (rezista in aer, rezista timp de ore la 60 de grade Celsius, luni de zile la 30 de grade Celsius iar la 20 de grade Celsius poate rezista chiar ani de zile) si a fost pus in evidenta nu numai in sangele, dar si in secretiile vaginale, anale, sperma, saliva si urina persoanelor infectate.

Transmiterea este posibila in toate tipurile de sex - oral, anal, vaginal cu un partener infectat cu virus hepatic B, prin folosirea in comun a seringilor pentru injectarea drogurilor, folosirea instrumentelor chirurgicale nesterilizate, transfuzii de sange etc . Daca femeia insarcinata este infectata ea poate transmite fatului infectia. Primele simptome sunt asemanatoare gripei, cu deterioararea starii generale, stare usor febrila, obioseala, dureri articulare, apoi in evolutie apare stadiul icteric, ascita, pierderea in greutate, oboseala cronica, ciroza... deces. Aproximativ 25% din populatie prezinta o rezistenta genetica la acest virus, eliminandu-l spontan dupa infectare, insa restul sunt nefericitii care trebyuie sa suporte evolutia si consecintele bolii cronice. VHB (virusul hepatitic B)are o rata de inmultire asemanatoare cu a HIV-ului si este de 100 de ori mai contagios decat HIV-ul.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.