Setari Cookie-uri

Arsurile din bucatarie

Unele dintre cele mai frecvente accidente casnice sunt arsurile, care, in majoritatea cazurilor, au loc in bucatarie. O mare parte dintre arsurile casnice sunt produse in urma contactului cu lichide fierbinti: ulei incins, apa fiarta, ceai, cafea. In alte cazuri arsurile sunt provocate direct de flacara sau de obiecte fierbinti precum fierul de calcat, resouri, prajitorul de paine, usa incinsa a aragazului. Zonele cele mai afectate sunt mainile si toracele, mai putin capul si picioarele. Cele mai multe arsuri minore se vindeca de la sine fara sa fie nevoie de tratament in spital. O buna ingrijire la domiciliu este de ce mai multe ori suficienta pentru a reduce simptomele unei arsuri si a grabi vindecarea.

Cum se trateaza arsurile de gradul I?

- Receste zona arsa sub jet de apa pentru cateva minute;
- Aplica pe pielea vatamata o crema ce contine aloe vera sau creme speciale pentru arsuri;
- Calmeaza durerea cu un anagezic precum ibuprofenul;
- Aplica un antibiotic local pe arsura;
- Nu ezita sa consulti medicul daca ai ingrijorari cu privire la evolutia arsurii

Pentru arsurile minore de gradul II:

- pune zona arsa in apa rece cat mai repede si mentine pentru cel putin cinci minute;
- trateaza ca pe o arsura de gradul I, cu analgezic, antibiotic local, creme cu aloe vera;
- nu sparge eventualele basici;
- daca se sparg de la sine, clateste zona cu apa curata si aplica un atibiotic topic;
- nu atinge zona lezata cu mainile murdare, exista riscul de infectare;
- urmareste evolutia zonei arse si prezinta-te la medic daca leziunea s-a infectat.

Un articol de Ciprian Chitu

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.