Aceasta este concluzia unui studiu clinic desfasuat pe parcursul a patru ani de cercetatorii de la Universitatea Creighton care au gasit o legatura intre aportul de vitamina D si riscul de aparitie a cancerului. De ani buni, oamenii de stiinta incearca sa explice de ce tarile nordice bogate si puternic industrializare au rate de cancer mult mai mari decat cele in curs de dezvoltare. Multi au pus aceasta dilema pe seama nivelului ridicat de poluare din tarile bogate, datorita dezvoltarii industriale. Insa studiile recente legate de vitamina D contrazic aceasta ipoteza si sugereaza ca incidenta crescuta a cancerului in tarile dezvoltate nu este cauzata in principal de poluanti ci de o carenta de vitamina D, carenta care practic nu exista in tarile sarace. Aceasta lipsa se datoreaza zonei geografice, stilului de viata modern, evitarii expunere la soare. Desigur, nu trebuie excluse din lista factorilor de risc fumatul, poluarea, alimentatia nesanatoasa, care sunt cauze pentru foarte multe cazuri de cancer.
Alimentatia bogata in vitamina D poate compensa doar intr-o mica masura lipsa expunerii solare. Mai nou, au aparut pe piata produse fortifiate cu vitamina D precum laptele fortifiat. Alte alimente care contin vitamina D sunt somonul si uleiul din ficat de cod. Insa specialistii afirma ca ceea ce obtinem din alimentatie este incomparabil mai putin decat este necesar pentru preventia cancerului si decat organismul produce in mod natural in piele.
Daca pana in prezent vitamina C era in atentia lumii medicale, considerata remediul secolului si recomandata cu tarie de medici si nutritionisti, lucrurile se pot schimba in scurt timp, pentru ca vitamina
D ar putea deveni noul panaceu gratie ultimelor studii. Si saltul nu va fi foarte dificil, pentru ca de la C la D nu-i decat o litera.
Un articol de Cuprian Chitu