Setari Cookie-uri

NicVAX, vaccin contra efectelor nicotinei

Utilizarea tutunului este considerata a fi una dintre cele mai importante cauze ale problemelor de sanatate ce ar putea fi prevenite. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in intreaga lume exista aproximativ 1,1 miliarde de oameni dependenti de nicotina, substanta responsabila cam de 4 milioane dintre mortile premature inregistrate anual.

Vaccinul vine atat in ajutorul celor ce vor sa renunte la fumat, insa considera aceasta foarte dificil, din pricina dependentei de nicotina, cat si in ajutorul celor nu s-au apucat inca de fumat, insa sunt tentati de a incerca pentru a « beneficia » de efectele pozitive ale nicotinei.

Dependenta de aceasta substanta reprezinta in momentul actual o problema si este destul de greu de tratat, terapiile in acest sens fiind relativ limitate. Cercetatorii atrag insa atentia asupra faptului ca vaccinul, cel mai probabil, nu va duce la eradicarea fumatului. E adevarat ca majoritatea oamenilor folosesc tigarile pentru senzatia de « stimulare », insa este binecunoscut faptul ca dependenta de acestea e un fenomen mai complex si imbraca diferite aspecte. Unii o fac doar ca urmare a unui gest reflex, sau intr-un anumit cadru social.

Cercetatorii si psihologii din SUA ridica insa anumite probleme de etica in ceea ce priveste vaccinul. Acesta ar putea fi deosebit de benefic pentru copiii si adolescenti ce inca nu s-au apucat de fumat, insa in aceste cazuri vaccinul ar trebui impus de catre parinti, iar medicii, cu toate ca sunt constienti si atrag in permanenta atentia asupra faptului ca fumatul este responsabil de numeroase maladii incurabile, sustin totusi si ideea ca fumatul este totusi un mod de viata si nu o boala. Astfel ca un vaccin care ar inlatura orice efect al acestuia la adolescentii care nu aleg in cunostinta de cauza ar limita optiunile acestora.

Cu toate acestea, vaccinul impotriva dependentei de nicotina, NicVAX, va putea fi folosit, cel mai probabil in viitorul apropiat, pentru imunizarea impotriva efectelor nicotinei la cei ce vor sa renunte la fumat. Acesta este o factor etiologic a numeroase boli, si este un fenomen de amploare.

Vaccinul propriu-zis nu traverseaza bariera hemato-encefalica, prin urmare nu da nicio reactie adversa neurologica. Pana la lansarea acestuia produs pe piata mai sunt de urmat cateva etape de testare.

Sursa: medicalstudent.ro
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.