Setari Cookie-uri

Ecografia, o metoda moderna de diagnostic

Ecografia este o metoda moderna si eficienta de investigare, neivaziva, lipsita de efecte secundare, ce a revolutionat imagistica medicala si a adus un plus de certitudine in punerea unui diagnostic. Ecografia este astazi o metoda accesibila pe scara larga, prezenta in orice unitate sanitara, iar examenul ecografic face parte dintre investigatiile de rutina.

Cum se face ecografia?


Persoana care va fi examinata se va intinde pe un pat langa care se afla ecograful, de regula, in decubit dorsal (intins pe spate) si va expune zona care trebuie investigata. In cadrul tehnicii abdominale, medicul va acoperi zona de examinat cu un gel incolor (pe baza de glicerina), astfel incat, in timpul investigatiei sa nu existe aer intre sonda ecografului si pielea pacientului (ultrasunetele nu se propaga prin aer). Medicul examinator va poate cere sa va schimbati pozitia, prin intoarcerea pe o parte sau alta, in functie de organul care trebuie examinat. Uneori, medicul va poate cere sa consumati inainte de examenul ecografic mai mutle lichide, pentru a realiza aceasta investigatie cu vezica urinara plina. Acestu lucru va permite o mai buna vizualizare a organelor din pelvis.

Tipuri de ecografie

1. Ecografia clasica (abdominala)
2. Ecografia Doppler
3. Ecografia 3D
4. Tipuri mai speciale de ecografie sunt ecografiile efectuate in interiorul unor organe cavitare, care comunica cu exteriorul: ecografia transesofagiana, transvaginala, transrectala. Ele permit o mai buna vizualizare a unor organe cere necesita o investigatie mai amanuntita, de detaliu, lucru care nu ar fi posibil cu o ecografie clasica.

Ecografia abdominala


Este utila pentru examinarea organelor din abdomen si pelvis. Aproape orice organ abdominal sau pelvin poate beneficia de o examinare ecografica constand in observarea formei, dimensiunilor, structurii, raporturilor cu organele din jur. Pentru vizualizarea organelor pelvine (uter, ovare) este important ca examinarea sa se faca cu vezica urinara plina. Acest fapt permite o mai buna penetrare a ultrasunetelor precum si ridicarea intestinului subtire si obtinerea unor imagini mai clare. O alta recomandare ar fi sa sa nu se manace cu aproximativ sase ore inaintea ecografiei pentru a nu produce dilatarea intestinului sau gaze in colon, care pot impiedica vizualizarea corecta a unor organe.

Informatiile care se pot obtine cu ecografia abdominala:
  • detectarea litiazei sau a inflamatiei colecistului;
  • determinarea gradului de afectare posttraumatica a ficatului, splinei, rinichilor;
  • afectiuni ale pancreasului (pancreatita, tumori);
  • determinarea gradului de incarcare grasa a ficatului;
  • evaluarea evolutiei posttransplant de rinichi;
  • prezenta de lichid in cavitatea abdominala;
  • evaluarea uterului, vizualizarea unui eventuale tumori ;
  • ghidajul in timpul unei biopsii sau paracenteze;
  • detectarea, masurarea, monitorizarea anevrismului (dilatarii) aortei.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Aprilie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.