Setari Cookie-uri

Cremele de protectie solara

Statisticile dermatologilor arata o crestere considerabila in ultima perioada a cazurilor de cancer de piele. Responsabile de acest fapt sunt, printre altele, schimbarile climatice recente, ce au adus temperaturi din ce in ce mai mari, cresterea nivelului de radiatii ultraviolete ca urmare a distrugerii stratului de ozon si expunerea indelungata la soare. Cu toatea acestea, populatia nu acorda o atentie suficienta cremelor de protectie solara, care pot preveni o mare parte din cazurile de cancer de piele.

Factorul de protectie variaza in functie de ecranul solar folosit de crema respectiva si se refera doar la efectul pe care ultravioletele de tip B il au asupra pielii. De aceea, este important sa se aleaga o crema cu spectru larg, care protejeaza si de actiunea UVA.

In functie de ingredientele utilizare, exista mai multe tipuri de creme de protectie solara. Unele contin filtre chimice, altele au filtre fizice iar o a treia categorie foloseste ambele tipuri. Filtrele chimice absorb radiatia UV si o convertesc in caldura, in timp ce filtrele fizice contin particule mici de oxid de zinc sau dioxid de titaniu ce imprastie si reflecta ambele tipuri de radiatie ultravioleta.

Alegerea cremei de protectie solara:

Nu este esential ca produsul pe care il alegi sa aiba cel mai mare factor de protectie. Majoritatea te protejeaza doar de UVB, ceea ce inseamna ca dupa aplicare pielea iti va fi in continuare afectata de razele UVA.

Citește și:

Dermatologii recomanda ca pentru o mai buna protectie sa se aleaga cremele cu spectru larg, adica acelea care protejeaza atat fata de UVB cat si de UVA, cu un factor de protectie peste 15.

Trebuie sa stiti ca nici o crema nu ofera o protectie de 100%. Cercetari recente au aratat faptul ca daca nu sunt utilizate corespunzator, cremele de protectie solara pot fi mai daunatoare decat benefice. S-a descoperit ca unele filtre UV sunt absorbite in piele si ele insele pot genera radicali liberi de oxigen cand sunt expuse la UV. Cercetatorii au aratat ca acest lucru se intampla doar cand filtrele UV au intrat in piele si, in acelasi timp, crema de protectie solara nu a fost reaplicata pentru a preveni radiatia ultravioleta sa ajunga la aceste filtre. Exist creme care au depasit aceasta problema prin incorporarea unor antioxidanti in compozitia lor, precum vitamina C si E.
Pe unele creme se specifica faptul ca sunt rezistente la apa. Asta inseamna ca dupa ce iesiti din apa, filtrul inca mai este pe piele si beneficiati de protectia sa. Daca acest lucru nu e mentionat pe produsul pe care il folositi, trebuie sa-l aplicati mai des, daca intrati in apa, pentru a obtine o protectie eficienta.

Citește și:

Aplicarea corecta a cremelor de protectie solara:
• Aplicati ecranul solar cu 20 de minute inainte de a iesi afara;
• Folositi o cantitate suficienta de crema pentru a acoperi uniform toate partile corpului expuse la soare;
• Nu reaplicati ecranul solar la intervale mai mari de doua ore pentru ca filtrul se degradeaza datorita transpiratiei;
• Nu neglijati zonele mai greu accesibile precum ceafa, zonele de langa ureche, dar si obrajii, tamplele si urechile.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
16 Iunie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.