Setari Cookie-uri

Ce trebuie sa stii despre vaccinul antigripal

Gripa este o infectie virala transmisa de la o persoana bolnava la una sanatoasa pe calea aerului, prin intermediul picaturilor minuscule din secretii, in timpul tusei, stranutului si chiar vorbitului. Este o afectiune frecventa, specifica sezonului rece.

Gripa este o infectie virala transmisa de la o persoana bolnava la una sanatoasa pe calea aerului, prin intermediul picaturilor minuscule din secretii, in timpul tusei, stranutului si chiar vorbitului. Este o afectiune frecventa, specifica sezonului rece.

De ce sa te vaccinezi impotriva gripei?

Daca alte infectii respiratorii produc simptome moderate si majoritatea persoanelor isi pot continua activitatile zilnice in acesta perioada, simptomele date de gripa pot fi foarte severe, indelungate si deseori este necesara odihna la pat.

Infectia virala produsa de virusurile gripale streseaza organismul, scad imunitatea si de cele mai multe ori conduc la suprainfectii bacteriene. Asocierea celor doua tipuri de infectii slabeste organismul si se se poate dovedi fatala pentru categoriile de populatie mai sensibile, precum varsticii si copiii mici. Desi exista medicamente pentru tratarea racelii, ele sunt destul de costisitoare, nu la fel de eficiente precum vaccinul, iar tratamentul trebuie pornit in cel mai scurt timp de la debutul simptomelor.

Citește și:

Ce este vaccinul antigripal?

Vaccinul antigripal contine tulpini de virusuri gripale inactivate. Odata injectat intramuscular, vaccinul stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi specifici impotriva tulpinilor virale continute.

Cand virusul gripal va patrunde in organismul unei persoane vaccinate, anticorpii produsi il vor distruge si vor impiedica instalarea infectiei gripale.

In fiecare an, virusul gripal sufera anumite modificari fata de anul precedent, ceea ce face vaccinul utilizat sa fie ineficient de la un an la altul. In fiecare an trebuie preparat un nou vaccin care sa contina tulpinile specifice sezonului respectiv. Din fericire, cercetatorii pot sa prevada cu acuratete care va fi tulpina virala ce va produce infectii si pot fabrica din timp un vaccin eficient.

Vaccinul protejeaza de infectia gripala in aproximativ doua saptamani de la injectare, timp necesar organismului sa produca anticorpi. El este eficient si va proteja doar fata de tipurile de virusuri care corespund celor utilizate la fabricarea vaccinului.

Citește și:

Acestea sunt motivele pentru care revaccinarea trebuie sa se faca anual cu vaccinul specific tulpinilor virale active in sezonul respectiv.

Cine trebuie sa primeasca vaccinul antigripal?

Vizionare placuta


Kudika
29 Septembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.