Setari Cookie-uri

5 mituri celebre despre somn

Unul din criteriile sanatatii este reprezentat de somn. S-au spus multe in privinta orelor de somn, despre care din tipurile de somn este mai odihnitor si asa mai departe, insa din pacate unele afirmatii care au ajus sa fie cunoscute de aproape toata lumea sunt doar niste mituri. Desi aparent ar parea sa aiba o explicatie logica, totusi nu coincide cu cea medicala si... experimentala.

3. Somnul pierdut il putem recupera

Nici o ora de somn care era necesara si a fost pierduta nu poate fi recuperata. Mai ales somnul de noapte pierdut nu poate fi recuperat ziua. In timpul noptii organismul prezinta o serie de adaptari astfel incat in lipsa luminii si la anumite ore sunt secretati niste hormoni cu un rol primordial in mentinerea homeostaziei si a echilibrului functional. Ziua insa sunt secretati alti hormoni, chiar daca dormiti si nu aveti nici un stimul luminos.

4. Trezitul in timpul noptii scade capacitatea de odihna

In realitate este normal ca in anumite perioade unele persoane sa se trezeasca in timpul noptii, insa acest fapt nu le afecteaza odihna. Orele acumulate de somn, chiar daca sunt cu intermitenta, le asigura odihna pentru a doua zi cu conditia ca aceste ore de somn sa se produca noaptea si sa fie suficiente.

Citește și:

5. Decat sa dormi putin, mai bine nu dormi deloc

Ei bine, lucrurile stau invers: chiar daca te trezesti buimacit dupa putine ore de somn, totusi mai bine asa decat deloc. Este adevarat ca organismul nu si-a finalizat procesele de refacere, de aici rezulta si starea de toropeala dupa trezire, insa macar a “facut” ceva in aceasta privinta, macar a intiat si finalizat cateva mici procese de refacere. In lipsa somnului, aceste mici beneficii nu exista.

Va doresc un somn odihnitor si cu vise frumoase.

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
2 Octombrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.