Setari Cookie-uri

Polipoza nazala confundata cu sinuzita

Multe persoane se confrunta cu dificultate la respiratia nazala, secretie nazala constanta si diminuarea simtului olfactiv in diferite grade. Aceste simptome sunt deseori puse pe seama unor afectiuni precum alergiile, sinuzitele cronice, deviatiile de sept sau, foarte frecvent, o boala cunoscuta in popor ca polipi. De fapt, afectiunea este polipoza nazala si consta in dezvoltarea unor excrescente benigne, necanceroase, la nivelul mucoasei nazale sau sinusale.

Alti factori de risc includ sensibilitatea la aspirina sau alte antiinflamatoare nesteroidiene, varsta peste 40 de ani etc.

Complicatiile polipozei nazale apar in cazurile polipilor masivi, numerosi, care obstrueaza lumenul cailor aeriene. Acestia pot fi cauza multor afectiuni care in timp se agraveaza, daca nu sunt tratate, cum ar fi otite, sinuzite, tranheobronsite si chiar infectii pulmonare.

Tratamentul polipozei nazale:

Pentru polipii mici sunt eficiente tratamentele cu corticosteroizi nazali ce reduc inflamatia, cresc fluxul de aer si uneori produc micsorarea polipilor. Mai pot fi prescrise medicamente pentru controlul alergiilor, pentru tratarea infectiilor de cai aeriene superioare sau medicamente antifungice.

Pentru polipii mari, voluminosi singurul tratament eficient este cel chirurgical. Polipectomia este operatia care inlatura polipii cu ajutorul unui dispozitiv mecanic cu suctiune, ce taie si extrage tesuturile moi. Uneori se poate efectua un tratament endoscopic al sinusurilor care permite rezectia polipilor si dezobstructia sinusurilor.

Citește și:

Operatia nu este una cu riscuri mari sau traumatizanta, iar spitalizarea este de scurta durata. Amanarea operatiei creste riscul ca la un moment dat sa apara una dintre complicatiile enumerate mai sus. Tocmai de aceea, este indicat ca interventia chirurgicala sa aiba loc cat mai repede de la diagnosticare.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
4 Noiembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.