Setari Cookie-uri

Implantul cohlear

Implantul cohlear este un dispozitiv electronic care restabileste partial auzul copiilor nascuti cu hipoacuzii severe dar si al adultilor care si-au pierdut acest simt. Este implantat chirurgical in urechea interna si activat de o componenta purtata la exteriorul urechii. Fata de un aparat auditiv, implantul cohlear nu face sunetul mai puternic sau mai clar. In schimb, dispozitivul creeaza o cale alternativa pentru partile distruse din aparatul auditiv si stimuleaza direct nervul auditiv, permitand persoanelor cu afectarea auditiva grava sa perceapa sunetele.

Implantul este format dintr-un mic dispozitiv electronic, plasat chirurgical sub pielea din spatele urechii, si dintr-un procesor de vorbire, purtat la exterior, ce codifica informatia sonora. Acesta transforma sunetele in semnale electrice care ajung, printr-un fir subtire, la piesa plasata in spatele urechii, iar de la aceasta sunt transmise, prin unde radio, catre electrozii implantati in cohlee. Electrozii stimuleaza nervul auditiv iar semnalele ajunse in creier capata semnificatia unor sunete percepute.

Care sunt indicatiile implantului cohlear?

Implantul cohlear este indicat in tratamentul hipoacuziei severe sau totale bilaterale care nu mai poate fi corectata prin protezare; spre deosebire de protezele auditive care amplifica sunetul, implantul cohlear imbunatateste abilitatea purtatorului de a intelege cuvintele si de a vorbi clar.

Citește și:

La copiii care s-au nascut cu afectarea severa a auzului varsta recomandata pentru punerea implantului este intre 1 si 3 ani.

Care sunt rezultatele implantului cohlear?

Implantul cohlear nu restaureaza auzul normal, iar beneficiile sale variaza de la un individ la altul. Exista mai multi factori care contribuie la gradul de succes al implantului cohlear: de cat timp persoana sufera de surditate, numarul de fibre nervoase intacte din nervul auditiv, motivatia pacientului de a invata sa auda.

Acum, in Romania, un implant cohlear costa aproximativ 20.000 euro, o mica parte din cei care au nevoie de el primindu-l gratuit, printr-un program special initiat de Ministerului Sanatatii. Acesta suma acopera doar costul dispozitivului ce va fi implantat, dar nu si costurile adiacente, precum explorarile, interventia chirurgicala, reglajul implantului sau exercitiile logopedice.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Noiembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.