Setari Cookie-uri

Alergiile provocate de bijuterii

Purtarea bijuteriilor poate atrage dupa sine, la unele persoane, o problema dermatologica datorata continutului de nichel al acestora, cunoscuta sub numele de dermatiata de contact. Alergia la nichel este una dintre cele mai intalnite cauze ale dermatitei de contact. La persoanele afectate se manifesta sub forma unei eczeme ce inroseste pielea si provoaca mancarime, in zonele de tegument ce vin in contact cu obiecte metalice care contin si nichel.

Cauzele alergiei la nichel:

Alergia reprezinta o reactie anormala a sistemului imunitar, atunci cand substante inofensive sunt percepute drept periculoase pentru organism. In acest caz, nichelul este gresit interpretat ca o substanta periculoasa (alergen), fapt ce declanseaza o cascada de fenomene ce implica substante si celule ale sistemului imunitar. Odata ce sensibilizarea s-a produs, sistemul imunitar va declansa reactia inflamatorie de cate ori alergenul va fi prezent.

Se apreciaza ca sensibilitatea la nichel este, cel putin in parte, transmisa genetic.

Surse de nichel includ: obiecte de piercing, bratari, inele, coliere, ceasuri de mana, fermoare, capse, catarame, agrafe de par, rame de ochelari, monede, agrafe de hartie, obiecte de bucatarie, pixuri metalice, stilouri, chei, unelte etc.

Tratamentul:

Citește și:

Nu exista un tratament eficient pentru alergia la nichel. Odata ce a aparut sensibilitatea la acest element, simptomele vor aparea de fiecare data cand pielea vine in contact cu obiecte ce contin nichel. Pentru ameliorarea iritatiei dermatologul poate prescrie un tratament cu corticosteroizi locali, generali sau antihistaminice.

Preventia:

Cea mai buna cale de a impiedica dezvoltarea unei alergii la nichel este prin evitarea expunerii prelungite la obiecte ce contin nichel, in special bijuterii. O persoana deja alergica trebuie sa evite contactul cu metalele pentru a evita reactia alergica.

Bijuterii hipoalergenice:

Exista bijuterii confectionate din materiale care nu pot declansa o reactie alergica. Astfel de metale sunt otelurile inoxidabile fara nichel, aurul galben de 18 karate, aurul galben de 14 karate fara nichel, niobium. Trebuie evitate bijuteriile cu nichel, la fel si cele cu cobalt si aur alb, pentru ca si acestea pot declansa reactii alergice.

Citește și:

Materiale alternative:

Exista substituenti pentru obiectele fabricate din metale ce contin si nichel: curele de ceasuri de mana din piele sau plastic, fermoare din plastic sau metale acoperite cu alte materiale, rame de ocelari din plastic sau titan.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
8 Decembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.