Setari Cookie-uri

Otitele duc la perforarea timpanului

Pentru a percepe sunetele, vibratiile aerului trebuie sa ajunga la organul receptor situat in portiunea interna a urechii. In transmitearea undelor sonore sunt implicate structuri ale urechii externe si urechii medii. Intre acestea, un rol important il indeplineste membrana timpanica, sau timpanul, situat la limita dintre urechea externa si cea medie. Vibratiile sale sunt transmise prin intermediul celor trei oase din urechea externa catre organul receptor si de aici, stimulii nervosi pornesc prin nervul auditiv, catre creier, unde se formeaza senzatia de auz si se interpreteaza sunetele percepute.

Daca perforatia timpanului a fost produsa de un traumatism brusc, precum o explozie, pierderea auzului poate fi grava si insotita de tinitus – un tiuit continuu perceput in lipsa unui sunet extern. In acest caz auzul este recapatat pertial, iar tinitusul se diminua in cateva zile. Infectiile cronice instalate in urma perforatiei pot produce o pierdere persistenta si progresiva a auzului.

Cum este tratata perforatia timpanului?

Inainte de orice interventie pentru corectarea perforatiei de timpan se va efectua un test auditiv. Beneficiile inchiderii perforatiei de timpan includ imbunatatirea auzului, diminuarea tinitusului si preventia infectiilor. Previne de asemenea formarea unui chist epidermal in urechea medie, ce intretine infectia si poate produce distrugerea structurilor urechii.

In cazul perforatiilor mici se prefere urmarirea periodica a evolutiei pentru a observa daca se inchide spontan. De multe ori este necesara aplicarea unui patch pe timpan, pentru ca leziunea sa se refaca.

Citește și:

In cazurile mai grave perforatia trebuie reparata cu ajutorul microchirurgiei. Pentru inchiderea orificului se pot folosi pe post de grefa anumite tesuturi recoltate de la pacient precum fascie de muschi, invelisul cartilajului, portiuni de vena etc.

Exista doua abordari principale ale timpanului: transcanal si postauricular. In cea postauriculara, o incizie este efectuata in spatele urechii, in timp ce in abordarea transcana medicul vizualizeaza timpanul si repara leziunea prin canalul auditiv.

Un articol de Cipran Chitu

Vizionare placuta


Kudika
21 Ianuarie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.