Setari Cookie-uri

Daca vorbiti mult riscati afectiuni ale coardelor vocale

Coardele vocale sunt doua benzi de tesut muscular neted situate la nivelul laringelui cu ajutorul carora sunt emise sunetele. Vocea si producerea sunetelor sunt rezultatul vibratiei acestor structuri la trecerea aerului, in timpul expirului, din plamani catre exterior. Sunetul emis capata rezonanta in urma propagarii prin gat, nas si cavitatea bucala, obtinant timbrul si caracteristicile vocale ale fiecarui individ.

Ulcere pe coardele vocale. Ulcerele de contact pot aparea in urma emiterii unor sunete prea puternice. Cand se aplica o presiune prea puternica asupra coardelor vocale acestea sunt fortate sa vina in contact si apar ulceratii in aceste puncte. Uneori ulcerele sunt produse de refluxul gastroesofagian. Ele conduc la obosirea rapida a vocii si uneori la faringita.

Papilomatoza laringiana este o boala rara produsa de virusul papiloma uman. In acesta boala apar papiloame (tumori benigne) in mucoasa arborelui respirator de la nivelul nasului pana plamani, inclusiv la nivelul laringelui si coardelor vocale. Majoritatea papiloamelor laringiane apar inainte de varsta de trei ani. Tumorile cresc rapid si pot ajunge la dimensiuni care pun probleme de respiratie si deglutitie. Dupa indepartarea chirurgicala, polipii tind sa reapara.

Citește și:

Diagnosticul:

Orice modificare a vocii sau raguseala, care tine mai mult de o luna de zile, trebuie sa consultata de catre un medic. Uneori, raguseala poate fi primul simptom al cancerului laringean. Pe langa examinarea clinica generala si istoricul medical, medicul poate face o examinare a laringelui cu ajutorul laringoscopiei indirecte sau directe, in care poate vizualiza si coardele vocale.

Tratamentul afectiunilor coardelor vocale:

Afectarea coardelor vocale produsa de abuzul sau utilizarea gresita a vocii este usor de prevenit. In plus, majoritatea bolilor de coarde vocale sunt reversibile.Tratamentul acestor afectiuni este indicat de catre medic in functie de varsta, starea generala de sanatate, extensia leziunilor la nivelul coardelor vocale, toleranta individuala la anumite medicamente si proceduri etc.

Citește și:

Tratamentul conservator cuprinde evitarea utilizarii excesive a vocii si punerea in repaus a aparatului fonator, eliminarea factorilor de risc precum fumatul, stresul, consumul de alcool, hidratarea corespunzatoare pentru evitarea uscaciunii gatului.

In cazul in care s-a identificat o cauza organica a disfoniei trebuie tratata problema de fond. Laringita virala se rezolva de obicei de la sine, in timp ce suprainfectia bacteriana trebuie tratata cu antibiotice. Pentru nodului si polipi, tratamentul poate implica rezectia lor chirurgicala.

Vizionare placuta


Kudika
24 Februarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.