Afla despre drepturile si obligatiile tale ca paicent

Afla despre drepturile si obligatiile tale ca paicent
Kudika
25 Martie 2009

Vizita la medic trebuie facuta cu regularitate de catre pacienti, chiar daca acestia prezinta sau nu simptomatologia unei boli.

- Ai dreptul sa intrebi. De fiecare data cand ceva este neclar trebuie sa intrebi, iar medicul are obligatia de a-ti raspunde complet si corect, pe intelesul tau.
- Ai dreptul sa primesti informatii despre cum iti poti proteja sanatatea intre vizitele medicale (sanatatea genitala sau a altor aparate si sisteme).

Care sunt obligatiile tale ca pacient?

Din pacate majoitatea pacientilor isi cer drepturile, dar nu isi respecta obligatiile. De ce spun aceasta? Pentru ca pacientul este obligat sa se intereseze si singur de sanatatea sa, dupa ce a fost informat intocmai. Tot el este cel care trebuie sa respecte vizitele regulate la medic pentru control, chiar daca nu prezinta nicio boala simptomatica (obligatie pe care foarte putini pacienti o respecta, ajungand adesea la medic in stadii tardive de boala).

Obligatiile pacientului:
- Sa se prezinte la medic cu regularitate pentru controalele de rutina si de fiecare data cand observa modificari in starea sa de sanatate
- Sa isi evalueze zilnic sanatatea corporala astfel: sa faca cel putin un dus pe zi, la dus sa se priveasca in oglinda sa observe aspectul pielii (roseata, pete, iritatii, bube, schimbarea culorii, vanatai etc), pozitia si dimensiunile sanilor (sa fie simetrici, sa nu prezinta modificari ale culorii pielii sau pielea sa apara cu denivelari, bube, inroseli, tumefieri, in coaja de portocala etc), daca este femeie sa isi autoexamineze zolnic sanii (cititi “Autoexaminarea sanilor”), sa se ingrijeasca atent de igiena corporala. De asemenea pacientul trebuie sa intrebe medicul despre igiena specifica pe care trebuie sa o aibe inaintea unui anumit control (de exemplu inaintea analizelor de secretii sau Papanicolau o femeie nu trebuie sa introduca in vagin nimic – tampoane - sa faca spalaturi intravaginale sau sa aiba contact sexual cu 24 de ore inainte).
- sa raspunda cinstit si complet la intrebarile medicului. Medicul poate avea nevoie de multe informatii pentru a evalua corect starea actuala de sanatate a pacientului, diagnosticul si riscurile pe viitor. Indiferent daca unele intrebari par mai delicate, pacientul trebuie sa raspunda sau macar sa intrebe medicul daca aceal raspuns chiar este important, pentru ca altfel nu ar dori sa raspunda.
- Pacientul trebuie sa intrebe medicul atunci cand nu intelege ceva

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: