Setari Cookie-uri

Obezitatea - o noua epidemie

Obezitatea este una dintre problemele cele mai importante de sanatate cu care se confrunta medicina mileniului trei. Originea latina a cuvantului obezitate (obedo, obedere = a manca in exces, mult si lacom) ne arata ca si in antichitate erau intalnite problemele date de depasirea greutatii ideale, dar odata cu evolutia societatii acestea au fost intalnite tot mai frecvent, pentru ca in zilele noastre in tarile dezvoltate ponderea obezilor sa depaseasca 20-25% din populatia adulta.

Dieta ideala nu este cu adevarat cunoscuta, existand nenumarate incercari de a o gasi. Cert este ca inlocuirea lipidelor cu carbohidrati (zaharuri) in America nu a dus la nici un rezultat, obezitatea crescand spectaculos. Solutia este un aport mic de calorii, fara a reduce sau elimina una sau mai multe componente nutritive. Exista programe de slabit prin dieta hipocalorica (600de calorii cu 40g proteine) dar este bine ca ele sa fie efectuate sub supraveghere medicala. Asocierea exercitiului fizic constant imbunatateste rezultatul dietelor, atat mersul pe jos si gimnastica, cat si sporturi ca inotul, canotajul, golful, tenisul contribuind la realizarea unei balante calorice negative si reducerea cantitatii de masa grasoasa.

In tratamentul obezitatii se pot asocia si medicamente. Din pacate, desi tratamentul conservator ar fi ideal, majoritatea absoluta a celor care slabesc isi recastiga greutatea intr-un interval relativ scurt de timp si aceasta pentru ca nu reusesc sa-si modifice in ansamblu regimul de viata. Din aceasta cauza, obezitatea devine din ce in ce mai mult “chirurgicala”, in sensul ca se apeleaza tot mai des la chirurgie pentru a gasi solutii mai radicale.

Citește și:

Tratamentul chirurgical al obezitatii poate fi precedat sau inlocuit in anumite cazuri de un tratament minim invaziv, endoscopic, de montare a unui balon de silicon care ocupa o mare parte din stomac, diminuand pofta de mancare si scazand capacitatea stomacului, ducand in acest fel la scaderea in greutate cu circa 4 kg pe luna la majoritatea pacientilor. Din pacate balonul endogastric nu se poate tine in stomac decat 6-8 luni si, de aceea, daca nu are loc o modificare de ansamblu a regimului de viata, rezultatele se pot pierde in timp.

Tehnica cea mai folosita la ora actuala in chirurgia obezitatii (numarul interventiilor a crescut de 5 ori in ultimul an) este “gastric-bandingul” laparoscopic (inelul perigastric laparoscopic). Este vorba despre un inel de silicon care se monteaza laparoscopic (deci prin mici incizii sub supraveghere cu o camera video in abdomen, nu prin chirurgie clasica) in jurul partii superioare a stomacului, micsorand foarte mult capacitatea gastrica si ingustand la 10-12 mm trecerea alimentelor.

Citește și:

Aceasta metoda este cea mai putin invaziva dar ea are si limite la pacientii care consuma tot timpul alimente hipercalorice (alune, ciocolata etc.) sau la cei care beau lichide hipercalorice (cola, inghetata topita, sucuri dulci etc.) ce trec usor prin inelul perigastric, neajungandu-se la rezultatele dorite. De aceea, in astfel de situatii se apeleaza la procedee de scurt-circuitare digestiva, care micsoreaza absorbtia intestinala - by-pass-ul gastric laparoscopic - in care se micsoreaza si stomacul si se scurteaza mult si intestinul functional si “suntul bilio-pancreatic” care la ora aceasta se poate si el realiza in anumite conditii laparoscopic. Aceste interventii sunt mai agresive, grevate de un risc mai mare, dar pot fi ultima solutie in cazul unor super-obezi la care nu se poate face sub nici o forma controlul alimentatiei.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Aprilie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.