Setari Cookie-uri

Influenta culorilor asupra sanatatii

Culorile ne influenteaza psihicul, ne intristeaza sau ne energizeaza, ne predispun la relaxare sau ne tonifica si au efecte asupra starii de sanatate. Nu vi s-a intamplat sa va treziti vreodata cu dureri de cap dupa ce ati dormit intr-o camera colorata in galben aprins ori sa vi se recomande sa purtati albastru sau sa va achizitionati obiecte in culoarea aceasta atunci cand tineti un regim pentru ca inhiba apetitul?

Galbenul stimuleaza functiile hepatice, metabolismul, insa toate aceste efecte sunt date de galbenul pal, deschis, cu mult alb. Galbenul intens insa este deosebit de iritant si este cea mai obositoare culoare pentru ochi.

Portocaliu

Este o culoare care se remarca foarte rapid in spectrul vizual, fiind folosita la vestele de salvare de exemplu. Portocaliul stimuleaza secretia biliara, indeparteaza senzatia de oboseala si este recomandat in problemele respiratorii si diegstive. Este indicat in disfunctiile sexuale, in frigiditate si timiditate, eliminand inhibitiile, in tratarea astmului, a tusei iritative, in anxietate, in febra, in variatii ale tensiunii arteriale, in spasmofilie si starile de oboseala, precum si convalescenta.

Negrul

Negrul este culoarea doliului in cultura noastra si adesea asociem aceasta culoare cu neutralitatea, inchiderea, misterul, ceva de nepatruns sau poate chiar trist. Este totodata o culoare a seriozitatii, fiind nonculoarea formala si conventionala. Poate fi asociat cu introvertia, depresia puternica.

Citește și:

Alb

Albul simbolizeaza puritatea, iar in traditia chineza chiar moartea. Este recomandata pentru cei care au nevoie de racoare sau spatiu (stari febrile, claustrofobie). Albul alina durerile reumatice, insa cel din natura, nu cel obtinut industrial, foarte alb, ca varul sau “de spital”, care are fecte depirmante.

Rozul

Rozul imbina doua culori, albul si rosu, iar in functie de cantitatile acestor doua culori se obtine un roz mai intens sau mai pal. Rozul este cea mai romantica si afectiva culoare, avand un puternic si rapid efect calmant, insa nu trebuie folosit in exces. Este indicat celor cu tulburari comportamentale agresive, fiind totodata culoarea veseliei. Este indicata persoanelor depresive sau stresate, fiind revitalizanta, puenic energizanta si considerata culoarea bunei dispozitii si a armoniei.

Citește și:

Violetul

Violetul stimuleaza intelectul, microcirculatia cerebrala, combate disfunctiile vezicii biliare si ale rinichilor, calmeaza durerea. Are capacitatea de a intari sistemul imunitar, de a combate tulburarile de vedere dar si cele ale aparatului urinar (cistite), combate crampele musculare si impiedica formarea celulitei si a depozitelor adipoase in general. Este culoarea intelepciunii si sugereaza luxul si sofisticatul, romantismul si emotiile.

Cromoterapia sau terapia prin culori a fost utilizata de mult timp in medicina traditionala a multor popoare, cum ar fi cele egiptene, chinezii si japonezii, fiind astazi utilizata inclusiv in cateva spitale din lume, renumite pe psihologie medicala si tratamente ce manipuleaza psihicul.

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
26 August 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.