Setari Cookie-uri

Depresia... sezoniera

Depresia poate fi definita ca o prabusire a dispozitiei bazale, cu actualizarea trairilor neplacute, triste si amenintatoare. Puternica participare afectiva a subiectului, trairea profunda a acestei stari si antrenarea comportamentala sunt argumente pentru a considera depresia o tulburare afectiva negativ-hipertimica. Aparitia depresiei in timpul zilelor scurte de iarna si revigorarea in timpul primaverii si a verii definesc tulburarile afective sezoniere. Acestea reprezinta o forma de depresie ce afecteaza o anumita persoana in aceeasi perioada a anului, de obicei toamna sau iarna. Odata cu marirea zilei, caracteristica verii sau primaverii, depresia dispare.

Tulburarile afective sezoniere se caracterizeaza prin simptome specifice depresiei, ce apar pe perioada iernii, cand lumina solara este deficitara (din octombrie pana in aprilie). Aceste simptome includ:
-dificultati de concentrare
-oboseala si senzatie de lipsa de energie
-scaderea interesului pentru activitatile zilnice si in special a celor sociale
-lipsa dispozitiei ( depresie, tristete sau o liniste neobisnuita)
-cresterea apetitului
-tanjirea dupa complexe de carbohidrati ( precum painea sau pastele fainoase)
-cresterea in greutate
-pierderea interesului pentru sex
-somnolenta
-iritabilitate

Persoanele cu tulburari afective sezoniere pot avea simptome majore sau minore de depresie. Cei cu simptome minore sunt considerati a avea un subsindrom de depresie sezoniera.
Tratamentul tulburarilor afective sezoniere nu este unul curativ (nu vindeca), dar poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Autor: Maria Lecu
Institut: Studenta psihologie Universitatea Bucuresti

Citește și:

Sursa: Psiholife.ro

Vizionare placuta


Kudika
5 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.