Setari Cookie-uri

Stii sa spui nu?

Spui DA la tot, chiar si cand nu esti de acord sau cand nu ai chef. Ceilalti, mai ales apropiatii, au tendinta sa profite. Se folosesc de tine atunci cand le convine si te uita cand totul s-a aranjat pentru ei. Adevarata problema e o teribila lipsa de incredere in tine, teama de a nu fi iubita, apreciata. Intr-un grup, o echipa, un cuplu, ai repede tendinta sa te lasi dominata, chiar sa devii o adevarata carpa de sters pe jos. Nu ai gusturi, idei, preferinte. Lasi pe ceilalti sa hotarasca totul. Prima persoana fata de care trebuie sa inveti sa spui NU esti chiar tu. De fiecare data cand te gandesti: Trebuie sa fac aia si aia, gandeste-te: Oare chiar trebuie sa fac. O sa vezi, asta schimba tot. Apoi inceteaza sa mai faci treaba altora acasa sau la birou si obliga-I sa-si asume responsabilitati. Intre 8 si 14 puncteTi-e greu sa spui NU

Peste 22 puncteStii sa spui NU, dar…
Da, intr-adevar. Nu esti genul care sa spuna “ Sunt de acord, da”, cand nu esti de fapt de acord sau sa-ti fie fortata mana atunci cand nu vrei sa faci un lucru. Insa esti uneori mult prea directa si ranesti sentimentele celorlalti fara sa-ti dai seama. In plus, esti destul de incapatanata, nu admiti atat de usor ca ai gresit si ti-e greu sa-ti schimbi parerea ( mai ales sa treci de la un “nu” la un “da”).
Pe scurt, raporturile tale cu ceilalti, mai ales cu apropiatii, sunt un pic tensionate, la limita disputei. Trebuie sa inveti sa dezarmorsezi agresivitatea in relatiile tale, sa spui “nu”, punandu-ti manusi. Un “nu” este primit intotdeauna mai bine atunci cand il spunem delicat ( altfel decat tipand). Data viitoare cand trebuie sa refuzi ceva cuiva, spune-o cu un zambet.
Citește și:

Sursa: Psiholife.ro

Vizionare placuta


Kudika
17 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.