Limbajul trupului in timpul somnului

Limbajul trupului in timpul somnului
Kudika
27 August 2010

Pozitia corpului, gesturile, distantarea sau apropierea fata de partener din timpul somnului vin sa sprijine sau sa contrazica identitatea si legatura emotionala a cuplului din starea de veghe. Daca esti curioasa sa descoperi ce spune despre cuplul tau felul in care dormiti, te invitam sa citesti care sunt cele mai uzuale interpretari psihologice ale pozitiilor cuplurilor in timpul somnului:

Pozitia Lingura (Ambii parteneri dorm intr-o parte, atingandu-se si imbratisandu-se si avand corpul indreptat in aceeasi directie). Este important in aceasta pozitie sa tineti cont cine este cel care imbratiseaza si cine este cel care se lasa imbratisat. Despre cel care imbratiseaza (de obicei barbatul sau figura autoritara a cuplului), psihologii spun ca este personalitatea mai puternica din cuplu, cea care protejeaza si asigura securitatea, iar cel care se lasa imbratisat este partenerul mai putin sigur pe el si cu o nevoie mai mare de protectie, securitate si afectiune. Exista insa si o exceptie: cand partenerul care imbratiseaza, o face foarte strans. Contrar a ceea ce ne-am astepta sa aflam, NU este cel care are personalitatea mai puternica in cuplu si NU cel care detine controlul, oferind suport emotional. El este in schimb cel care il cere.

Se mai poate intampla ca in aceasta pozitie de somn, partenerii sa isi schimbe pozitia, iar cel imbratisat sa devina cel care imbratiseaza, sugerand astfel nevoia de inversare a rolurilor in cuplu. Pozitia lingurii sugereaza totodata cuplul traditional, cu barbatul in exterior (jucand rolul protectorului) si femeia in interior (purtandu-se conform rolului sau de fiinta sensibila, ce are nevoie de protectie). De asemenea, pozitia lingurii este pozitia de somn adoptata de multe cupluri in primii ani de relatie pentru ca induce siguranta si confort, mareste gradul de apropiere si intimitate, reduce stresul si are un anumit grad de erotism.

interpretarea pozitiei in somnDe asemenea, in timpul somnului, barbatul are tendinta de a dormi astfel incat sa se afle cel mai aproape de usa. “In sapte din zece relatii, barbatul opteaza strategic, chiar daca la un nivel subconstient, pentru aceasta pozitie,” spune Allan Pease in cartea sa “Limbajul trupului”. “Este un cutum pastrat la nivel mental din culturile preistorice cand barbatul trebuia sa protejeze intrarea in pestera, locul sacru al cuplului”. “Daca femeia este cea care doarme in apropierea usii, ea este cea care isi domina, mental sau emotional, barbatul”, adauga acesta. Tot psihologul explica ca in momentul in care barbatul nu se mai afla in pat, in spatiul rezervat lui de regula, femeia se grabeste sa-i acapareze spatiul. “La nivel subconstient, chiar si in absenta acestuia, femeia este atrasa de parfumul partenerului, care persista pe perna”. In schimb, barbatul care este obisnuit sa doarma in cuplu atunci cand doarme singur are tendinta de a-si departa picioarele, sugerand potenta si dominanta sa.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri