Setari Cookie-uri

Psihologia fidelitatii si a infidelitatii

Fidelitatea sexuala se manifesta doar in starea de indragostit; in rest, fiziologic vorbind, omul nu are tendinta spre monogamie. Fidelitatea sexuala nu are un caracter ereditar, se dobandeste prin educatie, poate fi impusa de coduri morale, religioase. Nu s-a descoperit inca o gena a "fidelitatii".

Nu este iesit din comun ca un barbat sau o femeie casatorita, la un moment al existentei, sa dezvolte pentru o alta persoana o simpatie, o atractie sau chiar o adevarata pasiune. Si asta pentru ca in starea de indragostit luciditatea si ratiunea sunt mult diminuate sau chiar abolite.
Infidelitatea sexuala este mai raspandita printre barbatii, ca si incidenta, si cuprinde sfera barbatilor care, din diverse cauze, interne sau externe lor, nu au atins inca maturitatea afectiva, care au dubii asupra virilitatii lor (dorind mereu "sa se verifice"), dar mai cu seama printre barbatii "suferind" de hipererotism.

In cazul femeilor, disponibilitatea este favorizata in contextul unei imaturitati afective, dezinhibarii afective si sexuale. Ea incearca prin aceste relatii satelit, uneori intamplatoare, sa se razbune pe aceia de care o leaga o anumita ranire a amorului propriu, ranire resimtita candva in trecut sau sa se "hraneasca" cu iubire in cazul unei narcisice, care, simtindu-se neglijata de sot, cauta alinare intr-o iubire trecatoare, o intarire a sentimentului propriei valori etc.

Infidelitatea adesea este efectul neintelegerilor maritale, nu cauza lor.

Exista si situatii in care partenerul sau partenera nu pot fi fideli chiar daca iubesc.
Insa in general, ei cauta in exterior, in afara cuplului ceva ce lipseste in interior.

De multe ori lucruri simple, la indemana: intelegere, sentimentul ca este valorizat, ascultat, apreciat.... din nevoia de a simti dorita, curtata, importanta, din nevoia de a trezi pasiune sau de a gasi pasiune....
Acestea sunt doar cateva.

Ele sunt nevoi ce se cer satisfacute. Lipsa de receptivitate dintre parteneri, lipsa unui limbaj comun prin care aceste nevoi sa fie intelese, ignorarea...sunt motive ce atrag infidelitatea. Uneori chiar absenta disponibilitatii celuilalt partener de a satisface aceste nevoi constituie un aspect favorizant.

Un exemplu ar fi satisfacerea fanteziilor sexuale. Astfel este suficient ca unul dintre parteneri sa rada sau sa condamne o incercare de punere in practica a unei fantezii sau simpla incercare de comunicare a acesteia, ca celalalt sa se simta refuzat, pervers si sa refuze alta data sa mai comunice ceva important lui in intimitatea cuplului.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Octombrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.