Setari Cookie-uri

Depresia, bat-o vina!

Depresia se trateaza si se vindeca, insa este necesara o schimbare de mentalitate, in schimb, netratata corect, boala evolueaza catre cronicizare, cu deteriorarea importanta a calitatii vietii persoanei, la care se pot adauga complicatii, precum suicid sau consum de substante, spun medicii.

  • Depresia poate sa apara la orice varsta, insa la 32 de ani este cea mai frecvent intalnita


"Depresia se trateaza si se vindeca, insa este necesara o schimbare de mentalitate, de la «a ne fi rusine sa recunoastem», la o abordare proactiva. Depresia nu este exclusiv o boala a femeilor, dar este intalnita mult mai frecvent in randul acestora, de aici motto-ul programului «Nu esti singura. Nu esti singura!», a spus conferentiar doctor Catalina Tudose, medic primar psihiatru la Spitalul "Alexandru Obregia" din Bucuresti.

Netratata corect, depresia evolueaza catre cronicizare, cu deteriorarea importanta a calitatii vietii persoanei, la care se pot adauga complicatii, precum suicid, consum de substante, a adaugat medicul Catalina Tudose.

"Desi este frecvent intalnita, lucru confirmat de studii epidemiologice desfasurate in Romania, depresia este uneori dificil de recunoscut, diagnosticat si tratat. Recunoasterea si tratarea depresiei sunt afectate de atitudinea negativa a publicului", a spus Bogdana Tudorache, medic psihiatru la Spitalul "Alexandru Obregia".

In Romania, printre aspectele particulare ale diagnosticului si tratamentului pacientilor cu depresie se numara dificultatea acestora de a discuta despre problemele lor emotionale si tendinta de a solicita ajutor doar pentru probleme de natura fizica, reticenta de a se adresa direct medicului specialist psihiatru, din teama de stigmatizare, ignorarea bolii pentru o perioada lunga de timp, cat si lipsa de reactie a familiei, prietenilor, colegilor si adesea a tuturor celor din jur, au mai spus specialistii psihiatrii.


Sursa: 9am.ro

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Martie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.