Counicat de presa

In tara noastra boala Alzheimer este inclusa intr-un program al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) - G16 - care asigura accesul la terapie dupa un protocol care trebuie sa respecte urmatorii pasi: bolnavului i se stabileste tratamentul de catre medic; medicul care a diagnosticat Dementa Alzheimer, Dementa vasculara sau mixta va intocmi un referat de justificare a recomandarii medicatiei specifice. Acest document, impreuna cu alte documente specificate de autoritatea publica vor fi depuse la comisia de aprobare a medicatiei gratuite. Dupa primirea aprobarii, medicul va putea prescrie lunar medicatia necesara fiecarui pacient. Medicatia este decontata in proportie de 100% de catre CNAS.

Cauza exacta a dementei Alzheimer nu este inca cunoscuta, de aceea boala nu poate fi prevenita. Exista insa dovezi care afirma ca un stil de viata cat mai sanatos şi activ poate reduce riscul aparitiei acestei boli. In ceea ce priveste tratamentele, exista medicamente care pot influenta in mod favorabil evolutia dementei. Sunt unele simptome care pot fi ameliorate, iar progresia bolii poate fi incetinita, dar nu exista medicamente care sa vindece complet dementa.

“Stim ca pacientii cu Alzheimer isi pun sperantele in tratamentele noi. In prezent cercetatorii americani au in diferite stadii de cercetare sau aprobare de catre FDA posibile viitoare medicamente care sa fie aduse pe piata anii urmatori. Numarul acestora atinge 100. E un angajament puternic la nivel mondial in lupta impotriva acestei boli, mai ales ca in fiecare posibil medicament aflat in cercetare se investeste in medie 1 mld $ si se petrec peste 10 ani de munca in laboratoare.

De cealalta parte, este o ingrijorare a guvernelor la nivel mondial. Daca cercetarile nu vor face progrese in curand, in anul 2050 costurile cu bolnavii de Alzheimer vor atinge 1.08 trilioane $. Este o suma imensa, mai mare decat bugetul Departamentului Apararii al SUA”, afirma Dan Zaharescu – Director Executiv ARPIM (Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamente).

Boala Alzheimer se situeaza pe locul 6 ca si cauza a deceselor in SUA si se estimeaza ca afecteaza mai mult de 5 milioane de persoane. La nivel mondial, in 2010, se estima ca existau 35.6 milioane de persoane afectate de aceasta boala, iar numarul se va dubla la fiecare 20 de ani, ajungand la 65.7 milioane in 2030. Costurile globale asociate acestei boli sunt de aproximativ 1% din GDP global in 2010 - mai mult de 600 mld USD. Aceste costuri includ costurile asociate ingrijirii acestor pacienti, ingrijiri acordate fie in institutii specializate (camine, sanatorii), fie informale. Boala Alzheimer este cea mai frecventa forma de dementa si este o boala neurodegenerativa care, contrar opiniei publice, nu este urmararea fireasca a imbatranirii.

Foto: Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: