Setari Cookie-uri

Depresia nu este tristete: Afla cum o tratezi

80% dintre persoanele afectate de depresie pot sa se recupereze complet daca urmeaza un tratament corespunzator imbinat cu sedinte de psihoterapie. Afla de la Dr. Psihiatru Gabriel Diaconu cat de important este tratamentul medicamentos in vindecarea depresiei si cum sa faci diferenta intre depresie si tristete.

,,Medicatia antidepresiva scurteaza timpul catre remisie de la luni la saptamani, uneori zile. Ce studiile nu vor mentiona, dar ce vede clinicianul e o veritabila <<trezire la viata>> a pacientului lui. Somnul se normalizeaza, iritabilitatea scade, dispozitia intens pesimista si marcata adeseori de idei delirante de vina, de inutilitate, de moarte se imbunatateste, pacientul depresiv care reactioneaza corect la medicatie isi reia activitatile si va spune, subiectiv, ca se simte <<mai bine>>.

Nu e doar teorie, e fapt ca luat caz cu caz antidepresivele, in faza acuta, sunt eficace si fara doar si poate o resursa vitala pentru medic in gestionarea unui episod depresiv major la pacientul lui.”, conchide medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Tristetea se confunda prea des cu depresia

La nivel national este esential sa intelegem ca diagnosticarea joaca un rol cheie. Nu putem spune ca suferim de depresie cand suntem suparati sau tristi, la fel cum nu putem nega depresia prin a spune ca avem o zi, o saptamana, o luna mai dificila.

Citește și:

Este important sa intelegem ca depresia, ca oricare alta afectiune, necesita consultarea unui psihiatru, diagnosticarea si prescrierea unui tratament medicamentos. Unele persoane pot gasi sprijin in familie, prieteni sau in credinta, dar este foarte important sa recunoastem ca pentru cei care sufera de depresie clinica, un astfel de sprijin nu inlocuieste consultul psihiatric si nici antidepresivele.

Asadar, ar fi bine sa nu mai gandim dupa prejudecati si sa ne informam corespunzator. Altfel, vom ramane la rezultatele statistice de mai sus. Important este ca atat in Romania, cat si la nivel international mai multe institutii si organizatii au inceput sa lupte pentru informarea despre aceasta afectiune si despre importanta tratamentului.

In Romania, o platforma complexa online, www.depresiv.ro, a fost gandita special ca un mijloc de sprijin si informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vietii cu o tulburare de dispozitie sau au in familie persoane care trec prin astfel de episoade. Astfel, in cazul in care aveti in familie o persoana care sufera de simptomele depresiei, puteti consulta platforma pe care veti gasi informatii provenite de la specialisti din domeniul psihiatriei.

Citește și:

Foto homepage si interior: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
7 Ianuarie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.