Setari Cookie-uri

Stresul - ce simte o persoana cu depresie activa

Conform ultimelor studii, depresia este o problema de sanatate mintala dezvoltata mai ales de persoanele active pe piata muncii, cei mai depresivi fiind europenii activi, cu o frecventa de 12% pentru barbati si 25% pentru femei. O astfel de tulburare poate deveni foarte ,,costisitoare” pentru persoana care incepe sa absenteze de la munca, are un randament scazut sau devine irascibil.

Stigma este mai puternica decat ingrijorarea

De fiecare data cand suntem surprinsi de aparitia simptomelor depresive, nu le intelegem si nu le putem da o explicatie. Suntem suparati ca ni se intampla tocmai noua, care de fiecare data am reusit sa trecem peste toate obstacolele. Majoritatea nu acceptam faptul ca ne confruntam cu o tulburare psihica (chiar daca este una tranzitorie precum depresia), ne este teama de un astfel de diagnostic. Primul serviciu medical la care ne adresam este adesea camera de garda a unui spital de urgenta, speriati fiind de posibilitatea unei afectiuni cardiace sau a unui infarct. Cand acest lucru este infirmat si suntem trimisi catre serviciul de psihiatrie ne simtim frustrati si in acelasi timp neincrezatori.

,,Unul din refugiile gasite de persoanele cu depresie este alcoolul, care nu rezolva problema decat aparent si supraadauga una noua. Probabil ca daca depresia ar fi o rana deschisa, palpabila, daca ar ustura, ar sangera si ar durea, desi acest lucru chiar se intampla de cele mai multe ori, bolnavul ar cere mai repede si mai imperativ ajutor”, precizeaza Dr. Anca Talasman, medic primar – psihiatrie.

Citește și:

Am devenit depresiv, dar in continuare incerc sa fiu activ pentru ca...

In fiecare zi exista o serie de ”surprize” neplacute cu care ne confruntam, dar cele mai frecvent, persoanele active se confrunta cu probleme precum cele de cuplu, grijile financiare sau profesionale (pierderea locului de munca, insuccesele pe plan profesional, conflictele la locul de munca).

Incercam sa fim pe placul tuturor, sa tinem pasul cu ritmul alert al societatii actuale, sa alergam cu o viteza care ne depaseste capacitatea de rezistenta la efort. In consecinta, apar ingrijorarile, iar organismul raspunde la acestea prin depresie. Depresia este o boala care se trateaza de catre medicul psihiatru si care de multe ori face echipa si cu un psiholog.

Vizionare placuta


Kudika
6 Februarie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.