Setari Cookie-uri

Psihologii ne invata: cum sa scapam de stres si depresie

Un proverb arab spune ca „ultimul pai este cel care rupe spinarea camilei”. Propozitia, pe cat de inteleapta, pe atat de subtila, si-a facut loc in practica psihiatrului din ultimii 10 ani la momente delicate in discutia cu pacientul. Acesta, covarsit de vestea ca sufera de un episod depresiv major, lupta sa se reconcilieze cu realitatea ca urmeaza un drum incert spre remisie sau vindecare, medicamente, psihoterapie, recaderi si poate esec.

Comunicat de presa

Majoritatea intreaba de ce ei, de ce atunci, cum de s-au imbolnavit? In lipsa unor explicatii cursive tehnice psihiatrul poate raspunde de fiecare data, succint, ”pentru ca exista mereu un pai care rupe spinarea camilei”.

Intre depresie si stres-ul de mediu exista o legatura cauzala indiscutabila, ancorabila intr-o relatie de interactiune gena-mediu si relevanta pentru cel ce vrea sa trateze si sa vindece boala depresiva in caracterul ei dual, episodic ori cronic.

managementul stresului proverb musulman

Suicidul pe pozitia a 18-a in randul cauzelor de deces

Legendarul jurnal britanic The Lancet a dedicat un numar intreg studiului GBD2010, adica ”Povara globala a bolilor la nivel mondial”. Intr-un editorial din The Washington Post medicul si jurnalistul David Brown rezuma rezultatele studiului trecand in revista 235 de cauze separate de deces la om, de la SIDA la alcoolism, de la cancer de vezica la muscaturile de insecte si examineaza contributia a 67 de factori diferiti care conduc la moarte, de la cate fructe mananci in fiecare zi la abuzul sexual in copilarie.

,,In urma acestui studiu se demonstreaza, pentru prima oara, ca mai multi oameni se sinucid, decat mor de foame, suicidul fiind pe pozitia a 18-a in randul cauzelor de deces. Oamenii traiesc mai mult dar nu au neaparat o sanatate mai buna”, spune medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Socul pe care il aduce GBD 2010, insa, e altul: boala psihica este, pentru prima oara in istorie, asociata cu cea mai mare povara de dizabilitate. Iar boala depresiva majora, ca maladie mintala, este printre tulburarile dispozitiei cu cea mai mare prevalenta si morbiditate.

Citește și:

Stresul, cauzalitate a depresie

,,O intelegere asupra cauzelor si factorilor predispozanti pentru depresie e cruciala atat pentru medicul curant, dar si pentru cel care dezvolta boala. Cuvintele cheie, dincolo de genetica si biologica bolii raman stresul cotidian si evenimentele adverse de viata, acele paie care ajung sa rupa spinarea camilei”, adauga medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Exista o legatura puternica intre semnele de depresie si problemele financiare, locative, maritale si mai putin pierderea locului de munca sau suferinta fizica, arata un studiu realizat de echipa lui Ken Kendler de la Universitatea din Virginia, US, publicat in Jurnalul American de Psihiatrie.

Dintre evenimentele ulterioare unui episod de depresie majora, cele mai semnificative au fost problemele maritale (la 1 luna de la debut), cele legale (la 3 luni) si invazia proprietatii in scop de jaf/ talharie ( la 3 luni). De departe, moartea unei persoane dragi sau disputa cu o persoana draga s-au corelat , in luna premergatoare, cu debutul la scurt timp al unui episod depresiv.

Citește și:

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
13 Martie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.