Setari Cookie-uri

Psihologia dragostei: intre Obsesie si Echilibru

Iubirea este cel mai frumos sentiment din lume, te face sa plutesti cativa centimetri deasupra pamantului, iti umple zilele de zambete largi si de implinire. Cu toate acestea, nu vorbim mereu despre iubirea adevarata. Inainte de a vedea care sunt cele 10 semne ale iubirii, haideti sa distingem intai intre iubire si obsesie...

Obsesia

Sa fii pasionat de cineva vine dintr-un loc cu totul si cu totul diferit decat a fi indragostit, a iubi in mod real acea persoana... A fi obsedat de cineva vine de acolo unde se regasesc toate celelalte adictii. Toate sunt provocate de un ego ranit. Ego-ul ranit este gol pe dinauntru, el are multe nevoi si vrea sa fie umplut de catre altcineva prin sex, atentie, aprobare.

Cand traiesti un sentiment obsesiv, experimentezi un fel de euforie asemanatoare consumului de droguri. Exista o dorinta sexuala ardenta si nerabdarea de a fi cu persoana respectiva. Iar daca adevarata indragostire nu intra in peisaj, aceasta pasiune este de scurta durata.

Ai un ego ranit atunci cand simti neajutorare si goliciune, atunci cand te respingi si te abandonezi – si cauti pe altcineva sa aiba grija de tine. Propria-ti auto-respingere, faptul ca te-ai auto-abandonat creeaza nevoia interna si goliciunea care duce catre nevoia disperata, catre obsesia de a fi cu persoana respectiva.

Citește și:

Dar... iubesti cu adevarat, daca poti bifa aceste 10 trairi comune printre indragostiti, pe care psihologul Margaret Paul, autoare de best-selleruri si experta in domeniul relatiilor de cuplu, le-a identificat, in urma studiilor sale:

Testul adevaratei iubiri. 10 adevaruri care iti arata daca e iubire sau obsesie

Foto: Depositphotos

1. Te porti ca un adult iubitor si nu in conformitate cu un ego-ranit.

Sentimentul de a fi indragostit, de a iubi, vine dintr-un loc foarte sigur, dintr-un interior in care esti in foarte mare conexiune cu tine insati, cand vrei sa detii responsabilitatea asupra propriilor sentimente si nu sa te abandonezi. „Nu poti iubi cu adevarat atunci cand nu te accepti pe tine insuti”. A nu te iubi pe tine insuti duce catre ravna, catre sentimentul de nevoie, mai mult decat acela de siguranta. Mai apoi ajungi la obsesie. Daca sentimentul tau de securitate depinde de cealalta persoana, atunci inseamna ca esti in nevoie si nu indragostit/a.

Citește și:

2. Vezi, valorizezi si esti in contact deplin cu esenta celeilalte persoane.

A fi indragostit inseamna a valoriza in mod deplin si a fi in contact cu ceea ce este cu adevarat cealalta persoana – nu doar felul cum arata sau ce face pentru tine. Ca sa poti sa intri in contact cu adevarata esenta a celuilalt, trebuie sa fii capabil/a sa vezi, sa valorifici adevarata ta esenta... Ca sa ajungi la acest nivel, trebuie sa cauti bine in interiorul tau pentru a invata sa valorifici adevaratul tau sine.

3. Atractia fizica fata de acea persoana este mai mult decat la nivelul pielii.

Chimia atractiei sexuale este ceva foarte misterios... Daca poate sa porneasca de la felul cum arata o persoana sau datorita unor sentimente de dorinta fata de persoana respectiva, in timp se dezvolta catre valorizare deplina a felului cum acea persoana este si dorinta de a experimenta dragostea cu acea persoana si din punct de vedere fizic. Iubesti sa i te afli in preajma. Energia sa iti face foarte bine, si de asemenea, atingerea sa. A face dragoste cu iubitul tau nu este doar o experienta fizica satisfacatoare. Este de asemenea pe deplin satisfacatoare si ca experienta emotionala si spirituala.

Citește și:

4. Esti fericita sa oferi iubitului tau.

Ai facut loc in sufletul tau pentru ca iubitul tau sa conteze pentru tine, astfel incat fericirea sa e importanta pentru tine. Mai degraba decat sa te simti ofensata atunci cand partenerul tau are nevoie de ceva, te bucuri ca poti sa ii oferi suport in nenumarate feluri. Primesti fericire prin intermediul fericirii sale. Gesturile trebuie sa fie reciproce... Esti empatica si plina de compasiune fata de persoana respectiva, fara a te pierde insa pe tine insasti. Iti doresti in acelasi timp atat cel mai autenti bine pentru tine, cat si pentru partenerul tau. Iti doresti tot ce este mai bun pentru amandoi.

5. Impreuna cu atractia fizica, conexiunea si usurinta de a comunica, exista de asemenea o conexiune si fluiditate emotionala.

Iti place sa iti petereci timp alaturi de iubitul tau – doar sa fiti impreuna, sa vorbiti sa va oferiti unul altuia. Intre voi conversatiile se desfasoara fluid si de asemenea va simtiti foarte confortabil si fiind tacuti unul langa celalalt. Intre voi circula o energie placuta, calda, chiar si atunci cand faceti lucruri diferite in aceeasi camera. Va puteti simti chiar conectati unul la celalalt si de la distanta.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Mai 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.