Setari Cookie-uri

Drumul de la depresie la excesul ponderal. Mancatul pe fond emotional

Desi cele doua reprezinta afectiuni diferite, intre depresie si excesul ponderal exista o relatie de reciprocitate. Foarte multe cazuri de supraponderabilitate au ca motiv principal o depresie mai veche, netratata la timp, care s-a manifestat prin fenomenul reprezentat de mancatul pe fond emotional.

Cum deosebim foamea reala de cea creata pe fond emotional?

In realitate, cresterea apetitului pe fond nervos nu are nimic de-a face cu foamea, intrucat pofta de mancare cauzata de anumiti factori de stres apare brusc, si nu treptat, asa cum se intampla in cazul nevoilor fizice. De asemenea, foamea pleaca din stomac, creand o senzatie de disconfort fizic in cazul in care nu este satisfacuta. Nevoia psihica de a manca, insa, naste o nervozitate greu de controlat, persoana in cauza reusind sa se calmeze abia dupa ce se alimenteaza. Dupa acest moment apar regretele si sentimentele de vinovatie, frustrarile si senzatia de anxietate. In situatia in care mancatul reprezinta o reactie la impulsurile organismului, procesul creaza satisfactie fizica si psihica in egala masura.

Diagnosticarea si tratarea acestor dereglari alimentare

De cele mai multe ori, vizita la specialist confirma faptul ca persoanele care simt o nevoie permanenta de a manca sufera, de fapt, o depresie. Practic, in rezolvarea acestei probleme este necesar ca, in primul rand, afectiunea sa fie diagnosticata si tratata.

Citește și:

Singurul mod eficient de a scapa definitiv de aceste probleme este vizita la medicul specialist psihiatru, care se poate pronunta in privinta evolutiei disfunctiilor si care, eventual, sa prescrie un tratament adecvat situatiei in cauza.

In Romania, exsita o platforma complexa online, www.depresiv.ro, lansata special pentru a servi ca punct de sprijin si informare pentru cei care s-au confruntat sau se confrunta cu astfel de tulburari de dispozitie. Asadar, daca va aflati intr-o situatie similara sau aveti prin apropierea dumneavoastra o persoana afectata de acest fenomen, puteti consulta platforma pe care veti gasi informatii provenite de la specialisti din domeniul psihiatriei.

Vizionare placuta


Kudika
31 Mai 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.