Setari Cookie-uri

Pofta sau foame? Descopera mesajele creierului

Cu totii ne confruntam adesea cu o serie de pofte care apar de nicaieri, iar de cele mai multe ori aceste pofte sunt alimentare. Dar de ce apar acestea? Ce ne transmit si ce e de facut pentru a le controla ne spune Cosmina Peta, psiholog Ponderas.

Ce e de facut pentru a controla aceste pofte?

Este foarte indicat ca in fata poftelor percepute a fi acerbe si exacte (ex: mor de pofta de inghetata) sa intelegem de fapt ce se ascunde in spatele acestei dorinte puternice. Poate fi o nevoie de afectiune, atentie, securitate sau liniste pe care individul o asociaza procesului de masticatie. Uneori, gustul in sine este o amintire frumoasa care iradiaza pe creier starea de bine, liniste relaxare, alteori mestecatul in sine sau rontaitul.

Recomandarea mea este sa ne intelegem poftele si ce se ascunde de fapt in spatele acestora. Variantele sunt foarte personale si conectate la istoria unica de viata a unui individ. De aceea, va invit ca, inainte de a va lupta cu poftele, sa le intelegeti!

Atitudinea fata de pofte este contradictorie: ba ma lupt cu ea sa o inving, ignor,inabus, ba ii dau frau liber si ma abandonez in mrejele ei. Rareori ii acord atentie in demersul de a intelege ce imi transmite de fapt din interiorul meu, pentru ce sau pentru cine este un refugiu.

Citește și:

Asadar, senzatia de foame ocazionala este corelata in contextul emotional particular, iar senzatia de pofta alimentara este exclusiv de natura emotionala.

Indiferent ca vorbim de senzatia de foame sau de pofta de anume categorii alimentare va recomand sa va traiti si intelegeti emotiile pentru a le demasca si, pe cale de consecinta, pentru a le rezolva si integra in viata voastra.

O data intelese, poftele noastre capata un sens in istoria foarte personala de viata. Ce facem cu ele apoi? Ce facem cu noi apoi? Putem incerca un demers de natura dezvoltarii personale, si a analizei personale. Pana atunci insa, exista cateva tertipuri generale de comutare a atentiei, focusului de pe o problema pe alta de genul:

  • descoperirea placerilor corporeale non-alimentare din a caror categorie fac parte: placerea perceptiei propriului corp in miscare. Este recomdata activitatea fizica usoara (plimbari in aer liber, gradinarit sau ingrijirea florilor in apartament, plimbat cu animalul de companie, plimbatul pe bicicleta, exercitii cu haltere mici in timpul vizionarii unor filme sau mersul usor pe banda timp de 10-15 min) O alta placere corporeala non-alimentara este masajul in toate variantele sale, kinetoterapia, masajptul cu benzi de lemn pe spate, talpi. Frecatul bilelor in mana sau acele jocuri manuale tip reducerea stresului.
  • Ideea de baza in tentativele de inlocuire a poftelor este diminuarea intensitatii si amanarea satisfacerii lor pe perioade din ce in ce mai lungi si nu mutarea lor pe alt tip de activitati compulsive de tip fumat, baut, jocuri de noroc, consum de substante etnobotanice, jocuri pe calculator etc. De asemenea, este de urmarit cresterea activismului corporal si a dinamicii si diversitatii apetitului de viata in detrimentul sporirii apetitului exclusiv alimentar.

Si nu uitati: hrana nu este exclusiv alimentara, iar inacarcarea bateriilor in mod non-alimentar reprezinta o alternativa preventiva si chiar curativa in demersul existential!

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Noiembrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.