Setari Cookie-uri

Oamenii din varful PIRAMIDEI LUI MASLOW: 15 trasaturi psihologice de care ai nevoie

Una dintre cele mai cunoscute teorii citate in stiintele sociale este „Ierarhia trebuintelor”, elaborata de catre psihologul Abraham Maslow. La baza piramidei se afla nevoile primare ale oamenilor: confort, hrana, odihna, grija. Ce se afla in varful piramidei? Cine sunt acei oameni echilibrati si frumosi, care reusesc sa isi traiasca viata dupa un set de valori profunde?

Sursa: Garbo

Miza pentru fiecare dintre noi in aceasta viata ar trebui sa fie, in opinia psihologului Abraham Maslow, atingerea unei ultime trepte a dezvoltarii individuale, aceea unde fiecare putem sa fim stapani pe noi insine si pe propria viata.

Ierarhia gandita de Maslow nu implica faptul ca cei care se concentreaza acum pe "nevoile superioare" ar fi in vreun fel mai "buni" decat cei care se concentreaza pe nevoile inferioare. Nu este vorba despre o astfel de ierarhie. Este o ierarhie care priveste evolutia noastra interioara, in timpul activitatilor si interactiunilor de zi cu zi. Nevoile superioare nu apar daca nu sunt satisfacute nevoile inferioare.

Maslow considera ca teoriile despre personalitate si motivatie trebuie sa accentueze dezvoltarea santoasa, normala. Astfel, Maslow a creat o teorie a „autorealizarii”, pe care o expune, pe scurt, Brenda Schaeffer in cartea ei „Dragoste sau dependenta, cum sa recunosti iubirea sanatoasa”.

Citește și:

Aceasta este piramida trebuinetelor umane, gandita de Maslow. Pentru Maslow, experientele „de varf”, ale oamenilor „autorealizati”, viziunile mistice si autocrearea sunt aspecte naturale ale celor mai inalte preocupari omenesti.

Piramida lui Maslow

Piramida lui Maslow

Cele 15 trasaturi ale oamenilor aflati aproape de autorealizare

1. Accepta realitatea.
2. Se accepta pe sine, pe ceilalti si lumea asa cum sunt ele.
3. Sunt spontani.
4. Se concentreaza pe solutionarea problemelor si nu asupra propriei persoane.
5. Au un aer detasat si simt nevoia de intimitate.
6. Sunt autonomi si independenti.
7. Au o perspectiva vie asupra oamenilor si lucrurilor, nu una stereotipa.

Citeste continuarea in Garbo

Foto homepage: Shutterstock.com; munte, priveliste

Vizionare placuta


Kudika
6 Martie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.