Setari Cookie-uri

Top 10: Lucruri extraordinare despre vise

Visul ramane inca un mare mister pentru om, chiar daca se fac numeroase studii care conduc la descoperiri fascinante. Inca din cele mai vechi timpuri, conducatorii diferitelor popoare credeau in vise si mai ales in semnificatia lor. Stiau daca vor veni secete, razboaie, inundatii, daca zeii se vor mania sau daca ii vor binecuvanta cu bogatii.

Corpul este practic paralizat in timpul viselor. Cercetatorii au descoperit ca visele tin in medie cateva secunde si toate actiunile se desfasoara cu o viteza incredibila. Noi avem impresia ca totul decurge lent, dar nu este nici pe departe asa. In vise zburam, sarim, cadem, alergam, ne luptam. Ca sa-si protejeze corpul, creierul initiaza o paralizie completa in acel interval, secretand o serie de hormoni precum si niste semnale electrice catre maduva spinarii, din ale carei coarne anterioare pornesc caile care controleaza musculatura locomotorie, in marea ei majoritate.

Sigur, puteti spune ca atunci cand in vis coboram o treapta "in gol", corpul tresare imediat si avem o senzatie ciudata. Acele vise sunt de regula induse de un deficit de calciu. In rest, corpul este practic paralizat pe parcursul viselor, ca o masura de siguranta. Altfel ar putea sa se intample precum in acele jocuri cu celebra faza "daca mori in joc, mori si in realitate"...

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Decembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.