Setari Cookie-uri

Tipul de personalitate va influenteaza sanatatea

Multe vreme lumea medicala s-a intrebat daca exista o legatura intre tipul de personalitate si diferite boli ale societatii moderne. Aceast lucru a interesat deopotriva medicii si psihologii care in cele din urma au ajuns la concluzia ca personalitatea si tipul comportamental pot fi asociate cu anumite afectiuni. Unele tipuri de personalitate sunt capabile sa reziste la imbolnaviri sau chiar sa opreasca evolutia unor maladii grave. Exista si cealalta extrema - tipuri de personalitate predispuse la anumite boli.

Aceste tip de personalitate, desi poate face dintr-o persoana angajatul ideal, predispune la grave probleme de sanatate. Tipul A de model psihologic si comportamental a fost descris de doi medici cardiologi care nu au putut explica incidenta crescuta a bolilor coronariene prin factorii de risc primari (fumat, hipertensiune, colesterol crescut) la persoanele pana in 50 de ani. Tipul A de personalitate a fost desemnat ca fiind primul cu un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare de American Heart Association, National Heart si de Blood Institute. Cei care apartin acestui tip de personalitate sunt primii pe lista bolilor cauzate de stres precum ulcerul, tensiunea arteriala si atacurile de cord.
Progresul societatii moderne ne cere tuturor sa fim competitivi si eficienti astfel ca riscul de a deveni obsedat de munca este foarte ridicat pentru fiecare dintre noi. Granita dintre normal si patologic, dintre atitudinea corecta fata de munca, ambitie, devotament si comportamentul obsesiv este foarte delicata iar trecerea in situatia extrema a persoanei “workaholice” poate fi deseori insesizabila.

Iata cateva boli care sunt asociate cu anumite tipuri de personalitate:

Infarctul este, dupa cum am spus mai sus, caracteristic tipului de personalitate A, care desemneaza persoane suprasolicitate intelectual, supuse in permanenta stresului.

Artrita se considera ca apare cel mai probabil la persoane deprimate sau care isi reprima emotiile, perfectioniste si incapabile sa-si exprime furia. Studiile psihologice arata ca boala este clar asociata cu depresia, anxietatea, ostilitatea si introversiunea.

Astmul - multi astmatici afirma ca, adesea, crizele se produc in conditii de stres. Cercetarile au confirmat ca astmul este clar asociat cu anxietatea si ca bolnavii au de asemenea tendinta sa fie ostili si deprimati.

Migrenele - Aproape ca nu exista om pe care sa nu-l doara uneori capul, dar milioane de oameni au dureri de cap insuportabile, paralizante. Analizele au scos la iveala ca migrenele sunt in stransa legatura cu anxietatea si depresia, nu insa si cu ostilitatea. Desi multi specialisti sustin ca durerile de cap au de-a face si cu furia excesiva, problema nu a fost studiata in amanunt niciodata. Un lucru e cert: cei suferinzi de dureri de cap nu prea par sa fie oamenii cei mai fericiti, relaxati si impliniti.

Ulcerul - S-a crezut multa vreme ca ulcerul apare mai ales la persoanele excesiv de energice si care isi fac prea multe griji, dar descoperirile recente acuza mai ales ingrijorarea si mai putin energia excesiva. Studiile de ultima ora sustin faptul ca ulcerul se asociaza cu anxietatea cronica, cu depresia si cu o personalitate introvertita si apare mai degraba la persoanele melancolice sau flegmatice, decat la cele colerice sau sangvine.

Un articol de Ciprian Chitu

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Noiembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.