Setari Cookie-uri

De ce suntem tristi in sezonul rece?

Dereglarea afectiva sezoniera (Seasonal Afective Disorder, SAD) este un tip de depresie care tinde sa apara si sa reapara pe masura ce durata zilelor scade in timpul toamnei si iernii. Se pare ca persoanele afectate sunt mai sensibile la scaderea cantitatii de lumina si la temperaturile mai mici specifice sezonului rece. Cu toate ca de regula aceasta afectiune este comuna iarna, exista persoane care sufera de tulburare psihica sezoniera chiar si primavara si vara.

Care este tratamentul?


De regula acesta cuprinde o terapie alternativa, numita fototerapie, alaturi de tratament medicamentos. Fototerapia reprezinta expunerea la o anumita sursa de lumina puternica, in special lumina fluorescenta. Aceasta s-a dovedid ca imbunatateste semnificativ starea de spirit a persoanele care sufera de tulburare afectiva sezoniera, diminuand depresia acestora din timpul iernii. Terapia cu lumina este folosita zilnic, dimineata si seara pentru cele mai bune rezultate. Deplasarea intr-un climat solar, cu lumina puternica, poate avea un efect benefic.

Pentru fototerapie se pot folosi anumite dispozitive cumparate din comert. Se recomanda utilizarea lor aproximativ 30 de minute zilnic. Lumina trebuie sa fie suficient de puternica, aproximativ de 25 de ori mai stralucitoare decat iluminatul normal al unei camere de zi. In acest tratament, ceea ce este important este cantitatea de lumina si nu neaparat calitatea ei. De aceea nu este necesara ca lumina sa fie naturala, de la soare. Dintre efectele adverse ale acestei terapii cele mai frecvente sunt iritabilitatea, insomnia, durerea de cap si discomfortul ochilor.

Tratamentul medicamentos foloseste medicamente antidepresive, care s-au dovedit eficienta in terapia tulburarilor afective de sezon. Cel ma utilizat este Prozacul. Efecte adverse comune ale acestui tip de medicamente sunt insomnia, greata, diareea, scaderea apetitului sexual. Psihoterapia sporeste eficienta metodelor terapeutice de mai sus si este indicata in cazul acestei boli.

Un articol de Ciprian Chitu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.