Setari Cookie-uri

Sindromul paranoia in mijloacele de transport in comun

Daca depresia si anxietatea fac ravagii in randul oamenilor de diverse categorii de varsta, gandurile paranoice si temerile nejustificate nu ne ocolesc nici ele, se arata intr-un nou studiu aparut recent in Revista Britanica de Psihiatrie, ale carui rezultate au fost publicate si in ziarul New York Times. Halucinatiile, schimbarile bruste de atitudine, suspciunile cu privire la pericole iminente sau sentimentele de persecutie si amenintare sunt din ce in ce mai dese in randul oamenilor obisnuiti. Si daca pana acum se credea ca astfel de temeri irationale apar doar la persoanele cu tulburari mentale, cercetari recente au demonstrat ca gandirea paranoica a devenit aproape la fel de comuna ca si depresia sau anxietatea.

Conform studiului, oamenii care calatoresc in mod frecvent cu metroul nu au manifestat in timpul experimentului astfel de sentimente de neincredere cu privire la cei din jur. “Gandirea paranoica a devenit un subiect de importanta nationala pentru multe natiuni, tinand cont si de faptul ca amenintarile teroriste la care sunt supusi oamenii sunt din ce in ce mai frecvente. Nu de putine ori, teama pe care o resimtim unul fata de celalat pare a fi singurul lucru care uneste oameni diferiti din colturi diferite ale lumii. A devenit atat de comuna incat cu greu poate fi disociata de insasi natura noastra umana”, mai afirma Freeman.

“In momentul actual, o treime din populatie manifesta ganduri suspicioase cu privire la cei din jur, ceea ce nu ar trebui sa ne surprinda pentru ca interactiunea sociala insasi se bazeaza pe criterii de acordare a increderii Ceea ce ridica insa unele probleme este modalitatea in care se manifesta aceste ganduri, oamenii fiind inclinati spre aceste ganduri mai ales atunci cand se afla in mijloacele de transport publice. Spatiile inchise din mijloacele de transport in comun creeaza senzatia de captivitate, oamenii simtindu-se supravegheati si studiati de catre ceilalti oamenii ce calatoresc. Din cauza faptului ca nu intotdeauna auzim sau intelegem ceea ce discuta cei din jur, temerile si suspciunile nejustificate se amplifica. Oamenii care au fost victimele atacurilor cu bomba in metroul din Londra sunt cei experimenteaza cel mai des astfel de ganduri ”, este de parere Freeman.

Sursa: Garbo.ro

Citeste alte articole pe Garbo:

Compatibilitatea in functie de grupa de sange
Stiluri de iubire
Vopsirea parului cu Henna
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Mai 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.