Setari Cookie-uri

Un sindrom al secolului shopping-ul compulsiv

Probabil din cauza multitudinii si varietatii produselor precum si din cauza cresterii factorilor stresanti a aparut in randul oamenilor un alt sindrom, specific acestui secol: sindromul cumparaturilor compulsive.

Probabil din cauza multitudinii si varietatii produselor precum si din cauza cresterii factorilor stresanti a aparut in randul oamenilor un alt sindrom, specific acestui secol: sindromul cumparaturilor compulsive.

Acesta se alatura tipului de boli ce includ tulburari comportamentale cum ar fi bulimia, tot o boala compulsiva. Stresul si in special frustrarile sunt cauzele principale ale acestui sindrom.

Cum se manifesta sindromul cumparaturilor compulsive?

In general acest sindrom se manifesta prin cumparaturi repetate care sunt precedate de o tulburare a starii de bine, spre exemplu anxietate, frustrare, depresie, suparare. Persoana respectiva gaseste alinare in cumparaturi, astfel achizitioneaza multe obiecte de care nu neaparat are nevoie, adesea in mai multe exemplare. Femeile sunt mai afectate de acest sindrom, iar cand sunt depresive, isi pierd increderea de sine, nu se mai simt frumoase sau pur si simplu incearca inconstient sa scape de anumite responsabilitati pentru care nu se simt pregatite (casatoria, cresterea si educarea copilului) dau fuga in magazine. Acestea cumpara obiecte casnice, decorative, haine, cosmetice si alimente. Nici barbatii nu sunt ocoliti de acest sindrom, ei cumparand mai mult haine, alimente si obiecte tehnice ori accesorii de masina.

Citește și:

Simptomele de baza ale acestui sindrom, sintetizate, sunt:
- Este precedat de o stare depresiva, anxietate, stres
- Cumparaturile incep cu euforie, insa se finalizeaza cu autoculpabilitate
- Persoana respectiva manifesta dorinta de a semana cu altcineva, de a copia
- Aceasta dorinta apare des, saptamanl sau chiar mai des, iar obiectele cumparate nu sunt de un real folos.

Care sunt cauzele acestui sindrom?

Ca orice boala psihica, este greu sa gasesti cauzele si adesea acestea sunt particularizate pentru fiecare persoana in parte. Cum spuneam mai sus, cauzele generale sunt legate de o tulbrare a starii de bine: stres, anxietate, scaderea stimei de sine, depresie, un esec, frustrarile etc.

Cum se trateaza sindromul cumparaturilor compulsive?

Desi pare o banalitate, acest sindrom poate ruina o persoana si ii poate strica definitiv relatiile familiale, viitorul, evolutia. Odata ce a constientizat ca se confrunta cu aceasta problema, persoana respectiva incerca sa revina la normal, insa nu reuseste, mai ales ca din luna in luna apar reuderi in unele magazine, prinde o revista cu produse atat de bine prezentate ca te conving sa le cumperi sau face cumparaturile necesare in supermarket si in jurul acestor obiecte cu adevarat necesare gaseste o gama larga de alte produse atragatoare, astfel ca nu se va putea abtine.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Martie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.