Multe persoane obisnuiesc sa ia pastile pentru stomac sau vezica biliara in zilele de sarbatoare, tocmai din pricina meniului prea incarcat. O alta veste mai putin buna este data de medici, care ne marturisesc ca in aceasta perioada foarte multi bolnavi se prezinta la spital cu crize ale sistemului digestiv, crize biliare, unii dintre acestia avand chiar indicatie de operatie.
Va propunem sa incercati un meniu de Craciun la fel de gustos, insa mult mai sanatos.
Retete dietetice pentru masa de Craciun Antreu light si ‘’exotic’’ pentru masa de CraciunEste o reteta usor de preparat si foloseste fructe de mare, la alegere, sau carne de peste. Daca aveti musafiri care nu obisnuiesc sa consume fructe de mare, puteti folosi ton.
Ingrediente pentru o portie (le multiplicati in functie de numarul de portii de care aveti nevoie):
-
Kudika
Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele...
-
Alexandra Chivu
Dieta epigenetică, un stil de viață dincolo de calorii. Ce...
-
Kudika
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10...
-
Alexandra Chivu
Meniu pentru o viață sănătoasă: Descoperă cele mai bune alegeri...
-
Kudika
Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al ISTT,...
-
Iulia Maftei (Dibu)
Interviu cu Dr. Diana Mihai, medic primar Obstetrică-Ginecologie :...
-
Kudika
27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în...
-
Alexandra Chivu
Strălucind în maternitate - ghid pentru viitoarele mămici: cum își...
-
Alexandra Chivu
Ghid pentru viitoarele mame: ce analize trebuie să faci înainte de...
Se amesteca bine ingredientele si se lasa la frigider pentru o jumatate de ora. Se servesc in pahare de antreu.
Sarmalute light pentru masa de CraciunSarmalutele sunt delicioase si se fac cu frunze de varza murata. Nu contin ulei, dar le puteti face mai “zemoase”, pentru gust si aspect.
Ciupercile se aburesc pana se inmoaie si isi schimba culoarea, apoi se toaca marunt si se amesteca cu carnea tocata, oul, ceapa tocata, orezul prefiert, cartoful razuit, sare si piper dupa gust. Se amesteca foarte bine, cu mana sau cu o lingura, apoi se ia o cantitate potrivita (in functie de marimea sarmalelor pe care vreti sa o obtineti). Se aseaza sarmalutele, si pe fiecare rand se mai presara din condimente, se adauga bulionul si se pune apa pana ce atinge nivelul sarmalelor. Se baga la coptor, la foc mic, se mai controleaza din cand in cand si se pune apa, daca sosul scade prea mult.
Friptura de curcan in sos de vinEste o reteta foarte usoara si deosebit de gustaoasa, cu care va veti impresiona invitatii.
Aveti nevoie de 1 pulpa superioa de curcan (sau doua daca doriti o cantitate mai mare), pe care o veti dezosa.
Ingrediente:
Se taie cuburi potrivite carnea de curan si se aseaza in tava de cuptor (fara ulei). Intre timp se amesteca vinul cu mustarul, usturoiul pisat, sare si piper dupa gust. Puteti adauga si cimbru daca iubiti aroma. Se amesteca bine ingredientele si se toarna peste carnea de curcan – ar trebui sa ajunga cel putin la jumatatea inaltimii bucatilor de carne din tava (alegeti o tava potrivita). Se baga la cuptor la foc mediu si din 20 in 20 de minute se intoarce carnea. Carnea devine frageda, foarte moale, se topeste in gura. Se serveste cu garnitura de legume sau cartofi.
Foto: antreu, sarmale, friptura de pasare - shutterstock.com
Spune-ti parerea!