Setari Cookie-uri

Cea mai buna reteta de SOCATA

Prepar aceasta reteta de cativa ani, desi am incercat mai multe variante, insa aceasta imi place cel mai mult.

Nu este foarte dulce, dar ramane extrem de aromata, in plus isi pastreaza culoarea galben-verzuie, fresh, care iti stimuleaza si mai mult apetitul.

Cum prepar socata si de ce in acest mod

In primul rand folosesc flori proaspete, pentru ca sunt mult mai aromate – prin uscare se pierde mult din aroma (esterii, care confera parfumul florilor, se evapora).

reteta socata

Apoi nu folosesc borcan de sticla, ci oala emailata, tocmai pentru ca nu doresc sa patrunda soarele si sa oxideze unele substante din socata – de aceea socata mea are culoare galben-verzuie si nu maronie.

Reteta socata: ingrediente pentru 5 l

La o oala de 5 litri folosesc:

  • 300 g miere – va reprezenta suportul de fermenti, caci nu folosesc drojdie;
  • 400 g zahar sau chiar 300 g daca doriti ca socata sa fie mai putin dulce. Folosesc zahar tocmai pentru a oferi un mediu hranitor bacteriilor ce urmeaza sa fermenteze socata, acestea consumand glucoza;
  • O lamaie si jumatate sau doua lamai daca doriti sa iasa mai acrisoara;
  • O crenguta de menta;
  • 10 flori proaspete de soc;
  • Apa aproximativ 5 l.

Socata: mod de preparare

Intai se pune la fiert un litru de apa. Apa nu va da in clocot ci o vom folosi calda pentru a topi mierea. Nu folosim apa prea fierbinte pentru a nu distruge substantele active din miere, ci apa calda cat aceasta sa se topeasca.

Citește și:

reteta socata

Cantarim apoi zaharul si il punem in oala. Cantarim si mierea, iar intre timp apa s-a incalzit deja. Turnam si apa calda si amestecam pana cand mierea si zaharul s-au topit complet!

Apoi spalam bine lamaile si le taiem in doua, folosim o lingura si le stoarcem in oala, nu conteaza daca pica samburii. Coaja o taiem felii si o adaugam si pe aceasta.

Punem crenguta de menta, florile de soc spalate delicat in prealabil pentru a nu se scutura, apoi turnam apa rece pana umplem oala. Ducem socata in balcon sau undeva unde este cald. Acoperim oala cu un prosop gros si un tocator pentru stabilitate.

Gustati compozitia pentru a ajusta ulterior cu lamaie sau miere, dupa gust.

IMPORTANT: trebuie sa amestecati in socata in fiecare seara.

Reteta este gata, iar socata va fi numai buna de baut in 4-6 zile.

Va recomand sa cititi si beneficiile socului.

Eu obisnuiesc sa pastrez la congelator pungute de soc, din care prepar socata intreaga vara. Imi place sa o beau dimineata, inlocuind micul dejun.

Citește și:

Beneficiile socatei

Socata se numara printre cele mai apreciate bauturi probiotice, alaturi de Kombucha, iaurt, kefir etc. Socata obtinuta prin ferire de razele soarelui prezinta proprietati deosebite, pentru ca multe substante active din socata nu au fost oxidate de lumina solara. Mierea "atrage" anumite microorganisme si ofera anumiti fermenti, conferind proprietati aparte socatei. De aceea optez pentru miere si nu pentru drojdie (desi este si aceasta foarte nutritiva).

Despre beneficiile socului am putea spune multe. Este cunoscut ca avand puternice proprietati anticelulitice, fiind indicat in diete. Totodata are efect stimulator asupra creierului, dar si asupra aparatului genital.

Mierea este deosebit de hranitoare, continand substante unice in natura. Pentru ca in aceasta reteta nu sunt distruse proprietatile mierii, iata de ce un pahar mare de socata dimineata poate inlocui micul dejun, reprezentand o excelenta sursa de energie si vitamine.

Citește și:

Un articol de Iulia Dibu- nutritionist

foto: bautura din soc si lamaie, flori de soc - shutterstock.com

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.