Setari Cookie-uri

Poliartrita reumatoida, cea mai frecventa boala articulara de tip inflamator

Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna care afecteaza articulatiile mici, in special pe cele ale mainilor, provocand dureri, inflamatii, rigiditate si, in timp, pierderea mobilitatii.

Planul de management al bolii sau cum poti avea o viata normala cu poliartrita reumatoida

Cei mai multi pacienti cu poliartrita reumatoida intampina dificultati in realizarea activitatilor uzuale de zi cu zi cum ar fi: deschiderea unui borcan, rasucirea unui maner, imbracatul sau gatitul.

Poliartrita afecteaza si viata profesionala, aproximativ 20-30% din pacienții cu poliartrita reumatoida sufera de dizabilitate permanenta legata de munca in primii 2-3 ani de boala, iar 60% dintre acestia isi pierd locul de munca in primii 10 ani de la declansarea bolii.

Depistarea cat mai timpurie, vizitele constante la medicul reumatolog si urmarea tratamentului recomandat de acesta, conform fiecarui stadiu al bolii, incetinesc procesul de evolutie al poliartritei reumatoide.

In functie de modul in care sunt afectate articulatiile, au fost identificate patru stadii de evolutie.

In stadiul 1 apar rigiditatea si durerile la nivelul articulatiilor. In acest stadiu poliartrita nu poate fi detectata pe imaginile radiografice, capacitatea fizica este normala, iar cea de a face activitatile fizice este nealterata.

Citește și:

Stadiul 2 este caracterizat prin aparitia inflamatiilor care distrug progresiv cartilajul. Articulatiile incep sa isi piarda din mobilitate si apar deformarile articulare si tumefactiile. In acest stadiu activitatile zilnice pot fi indeplinite, dar cu durere si cu reducerea mobilitatii articulare.

In stadiul 3, deformant, poliartrita reumatoida este considerata severa. Modificarile de la nivelul articulatiilor sunt detectabile pe radiografie, iar deformarea incheieturilor este vizibila. In acest stadiu apar atrofiile musculare si anchilozele. Capacitate de autoingrijire.

Stadiul 4 sau faza terminala este cea in care articulatiile anchilozeaza si isi pierd mobilitatea total, bolnavul devenind invalid. In acest stadiu pacientii sunt imobilizati la pat sau in scaun cu rotile si nu mai au capacitatea de autoingrijire.

Citește și:

Netratata sau tratata necorespunzator, poliartrita afecteaza si alte organe, cum ar fi plamanii, inima sau rinichii.

Diagnosticarea cat mai timpurie a bolii si adresarea catre medicul reumatolog pentru a crea un plan eficient de management al bolii sunt esentiale in lupta impotriva poliartritei reumatoide, pentru a avea o viata cat mai normala.

Vizionare placuta


Kudika
25 Septembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.