Setari Cookie-uri

Alimentatia esentiala pentru mama si copil

Problemele de nutritie si diferitele complicatii survenite in dezvoltarea fatului si la nastere au fost responsabile, la nivel mondial, intre anii 1999 si 2000 de numeroase cazuri de mortalitate materna. Embolismul, hemoragiile si pre-eclampsia sunt primele trei afectiuni care impreuna sunt responsabile de 53% dintre decese. In Romania, 25% dintre bebelusi se nasc prematur, cu diferite malformatii sau deficiente de dezvoltare. Conform studiilor de specialitate, o mare parte dintre afectiunile dobandite intrauterin au drept cauza o nutritie defectuoasa.

Seleniul este la randul sau un oligoelement ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia gravidei si care se regaseste intr-un numar mic de alimente. Lipsa acestuia sporeste riscul unui avort spontan precum si pre-eclampsia, stare ce se manifesta prin hipertensiune arteriala, crestere in greutate, edeme, cefalee. De aceea este important ca vitaminele prenatale sa asigure necesarul zilnic de seleniu.

Conform studiilor de specialitate, excesul de vitamina A este toxic pentru fat si creste riscul aparitiei defectelor congenitale. Este de preferat ca vitaminele prenatale să aiba in compozitie betacaroten, care, spre deosebire de vitamina A, nu prezinta efecte adverse.

“Vitaminele prenatale sunt foarte importante in perioada de preconceptie, pe parcursul sarcinii si chiar si dupa nastere. Ele au un rol major in mentinerea sanatatii viitoarei mame si a fatului. Complexele de vitamine prenatale sunt benefice pentru ca asigura buna dezvoltare a bebelusului si ofera organismului matern toate mineralele si oligoelementele de care are nevoie. Orice femeie insarcinata trebuie sa se asigure ca, pe langa o dieta echilibrata si bogata in vitamine, sa includa in meniul zilnic si un supliment prenatal care sa aiba in compozitie o gama cat mai variata de oligoelemente dozate in mod corespunzator, conform sfatului medicului”, spune Prof. Dr. Vladareanu.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Mai 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.