Gimnastica prenatala se adreseaza tuturor femeilor insarcinate cu o stare de sanatate favorabila si care au acordul pozitiv al medicului obstetrician pentru miscare. Desigur, miscarea in sine, practicata cu regularitate, previne alterarea sanatatii osaturii, articulatiilor si slabirea musculara. Este cu atat mai indicata miscarea in timpul sarcinii, datorita invaziei hormonale ce sustine sarcina si a secretiei unui hormon cu efect relaxant articular ce poate duce prin lipsa de miscare la instabilitate articulara.

PRINCIPALELE OBIECTIVE SI EFECTELE ACESTORA PRIN MISCARE ASUPRA SARCINII In perioada sarcinii, gimnastica prenatala are o serie de efecte benefice precum: • exercitii de stimulare venolimfatica pentru preventia edemelor interstitiale; • exercitii de tonifiere abdomino-inferioara pentru pregatirea expulziei fetale; • exercitii de tonifiere paravertebrala pentru mentinerea unei statici vertebrale corecte, preventia durerii lombare; • exercitii de tonifiere plantar pentru preventia prabusirii boltei plantare, datorita supragreutatii corporale; • exercitii Keggel de fortifiere a planseului pelvin; • exercitii de mobilitate si tonifiere a muschilor pectorali, brahiali – sunt importante in perioada postnatala pentru eforturi de riidicare, sustinere si alaptare la san a copilului; • exercitii de tonifiere coapse si fese - pregatitoare pentru dilatarea soldului in momentul nasterii; • exercitii de respiratie de tip yoga - pentru o respiratie corecta si o cat mai buna oxigenare atat a mamei cat si a fatului; • programul ofera o stare de bine si comfort si ajuta la o cat mai rapida regenerare dupa nastere.

CAND AR TREBUI SA INCEPEM GIMNASTICA? Perioada de desfasurare a exercitiilor incepe din cea de-a 10-a saptamana de sarcina, pana in ultima saptamana inainte de nastere. Fiecare trimestru de sarcina are obiectivele sale in functie de schimbarile hormonale si postural survenite pe parcursul dezvoltarii sarcinii. Desigur, exercitiile pot fi practicate si acasa, odata ce acestea au fost deprinse corect sub indrumare specializata, exercitiile sunt obligatorii si acasa pentru un rezultat favorabil, mai ales pentru a preveni discomfortul dat de avansarea sarcinii. Principalele exercitii se efectueaza pe saltea, din diverse pozitii: culcat, asezat sau pe minge, ori din pozitia stand cu diverse mijloace precum, baston, elastic, ganterute de 1 kg.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: