Setari Cookie-uri

Curiozitati, intrebari si lamuriri: Lichidul Amniotic

Lichidul amniotic joaca un rol esential in buna dezvoltare a copilului din viata intrauterina, oferindu-i micutului mediul in care se poate misca pentru dezvoltarea muschilor si a sistemului osos, poate respira lichid amniotic dezvoltandu-si corect plamanii, poate inghiti lichid aminiotic, fapt ce il ajuta sa isi dezvolte sanatos sistemul digestiv, lichidul amniotic il protejeaza de socuri si asa mai departe. Practic acest lichid reprezinta mediul inconjurator al micutului in devoltarea intrauterina.

Lichidul amniotic joaca un rol esential in buna dezvoltare a copilului din viata intrauterina, oferindu-i micutului mediul in care se poate misca pentru dezvoltarea muschilor si a sistemului osos, poate respira lichid amniotic dezvoltandu-si corect plamanii, poate inghiti lichid aminiotic, fapt ce il ajuta sa isi dezvolte sanatos sistemul digestiv, lichidul amniotic il protejeaza de socuri si asa mai departe. Practic acest lichid reprezinta “mediul inconjurator” al micutului in devoltarea intrauterina.

lichid amniotic Sacul amniotic se formeaza foarte rapid dupa fecundarea ovulului si implantarea oului in peretele uterin, undeva in ziua 12 de sarcina, dezvoltandu-se concomitent cu sacul vitelin (sacul Yolk) care il inconjoara si cu placenta care reprezinta legatura dintre mama si copil, alaturi de cordonul ombilical cu care se continua pana la bebelus.

lichid amnioticInitial lichidul amniotic incepe sa fie secretat intre cele doua foite fetale, astfel incat in prima perioada a sarcinii este reprezentat in special de lichidul apos secretat de mama, ca apoi, dupa dezvoltarea sistemelor copilasului, ca contina hormoni, produsi de metabolism, urina etc. Primul semn ecografic de sarcina este reprezentat de acest sac amniotic, ca apoi sa se observe sacul vitelin si polul fetal.

Sacul amniotic devine destul de gros, desi este translucid si fin, insa suficient de puternic pentru a proteja copilul in timpul dezvoltarii. Fiindca lichidul amniotic poate oferi informatii importante despre sanatatea copilului, uneori, atunci cand exista suspiciuni, medicul poate strapunge cu un ac fin sacul amniotic pentru a preleva putin lichid astfel incat sa il trimita la teste si analize pentru un eventual diagnostic sau pentru certificarea sanatatii copilului.

Lichidul amniotic continua sa se formeze pana spre finalul sarcinii, ca apoi in apropierea travaliului sa se resoarba treptat. De aceea o sarcina prleungita poate impune riscuri asupra sanatatii copilulu.

Exista situatii cand lichidul amniotic nu este secretat suficient – oligohidramnioza – sau cand este in cantitate prea mare – polihidramnioza.

Atunci cand medicul doreste sa induca travaliul femeii, va sectiona sacul amniotic cu un instrument special asemanator unui carlig si scurgerea lichidului amniotic produce inceperea travaliului.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Iulie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.