Setari Cookie-uri

Afectiuni care trebuie evitate in timpul sarcinii

Sarcina reprezinta o perioada foarte delicata atat pentru viitoarea mama cat si pentru copilul in dezvoltare.

- Spalarea mainilor inaintea oricarei mese, chiar si inainte de a manca un biscuite. Puteti folosi lotiunile dezinfectante care nu necesita clatire.
- Evitarea zonelor aglomerate, mijloacelor de transport in comun, spectacole, iesiri cu prietenii etc. Aceasta pentru ca intotdeauna acolo unde sunt multi omaeni, riscul de infectare este foarte mare.
- Membrii familiei trebuie sa evite sa vin acasa cu diverse afectiuni, de exemplu cu o gripa. Pentru aceasta vor folosi masti cu filtru special cerute de la farmacie (nu mastile simplu folosite de stomatolog de exemplu) pentru a nu infecta restul membrilor familiei.
- Gravida va evita orice contact cu o persoana despre care stie ca prezinta o afectiune contagioasa.

Infectiile virale

Acestea sunt foarte periculoase in timpul sarcinii, chiar daca pentru un copil sau adult normal ar fi afectiuni banale. Asa este cazul rubeolei, o boala usoara suportata bine atat de copil cat si de adult. Insa daca aceasta afectiune apare in timpul sarcinii, produce malformatii grave la fat, uneori incompatibile cu viata, putand pune in pericol si viata gravidei. Pentru aceste situatii se recomanda vaccinul antirubeolic inainte de sarcina, de preferat cu un an inainte daca sarcina este planificata.

Citește și:

De asemenea o simpla glipa poate insemna un adevarat dezastru pentru micutul in dezvoltare. Se recomanda efecturare vaccinului antigripa inainte de sarcina.

Hepatita virala, infectarea cu hiv, precum si alte boli virale pot afecta fatul. Pentru a le evita gravida trebuie sa se fereasca de proceduri care sunt invazive sau o pot predispune la risc de taiere/intepare. De exemplu manichiura/pedichiura, practici stomatologice in cabinete neavizate etc.

Atentie la analize, gravida nu trebuie sa se expuna radiografiilor, aceste raze afecteaza fatul.

In privinta tratamentelor din timpul sarcinii, gravida trebuie intotdeauna sa intrebe medicul, chiar daca este vorba si de tratamente naturiste. Daca aceste tratamente sunt naturiste, nu inseamna ca n-au efecte negative, ca nu sunt toxice, chiar daca de cele mai multe ori nu sunt insotite de un prospect corespunzator (se spune ca n-au fost sesizate reactii adverse, dar nici nu s-a facut vreun studiu pentru acesta). Atentie si la ceaiuri!


Sursa: Kidz - suplimentul pentru mamici si copii by Garbo

Citeste si alte articole pe Kidz. Noi iti recomandam:
Cum alegi caruciorul pentru bebelus?
Atentie mamici! 21 Superstitii despre copii
Slabeste frumos si sanatos - Plan de meniu zilnic

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Mai 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.